Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.11.2010.
20:43 >> 00:10h
Tanjug A

Sabor Artemiju oduzeo sveštenički čin

Penzionisani vladika raško-prizresnski Artemije (Radosavljević) raščinjen je u petak uveče, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, rečeno je u Srpskoj pravoslavoj crkvi (SPC).

Oduzet mu sveštenički čin i podneta krivična prijava proti njega i njegovih sledbenika: Artemije Radosavljević
 

Sabor je odluku o oduzimanju svešteničkog čina vladiki Artemiju doneo nakon što je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira - Duboki potok i Devine vode na severu Kosova.

Ova saborska odluka doneta je većinom glasova. Vladika Artemije je, oglušivši se o sinodske i saborske odluke, služio jutros svetu arhijeresku liturgiju u trpezariji manastirskog konaka Duboki potok.

Nakon toga, njegovi sledbenici su pokušali da uzurpiraju manastir Banjsku, ali pošto su meštani blokirali put, oni su se uputili prema drugim manastirima na severu Kosova.

Sabor je, istovremeno, podneo krivične prijave protiv Artemija i njegovih sledbenika, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Dačić: Krivične prijave stigle u MUP

Ivica Dačić

Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je za "Pres" da je SPC podnela krivične prijave protiv penzionisanog vladike Artemija i nekoliko njegovih pristalica.

 

- SPC je protiv Artemija i njegovih sledbenika podnela krivične prijave, s obrazloženjem da nezakonito uzurpiraju manastire i zemljište. Zatražili su i da zaštitimo crkvene objekte i dostavili su nam spisak svih crkvenih objekata u raškom delu eparhije. Policija je već tamo - rekao je Dačić.

KPS će raditi kako kaže Srpska pravoslavna crkva

Izvesni gospodin Božović, koji se predstavio kao komandir KPS-a, večeras je ušao u manastir Duboki potok i saopštio vladici Artemiju i njegovim sledbenicima da su dobili zahtev SPC-a da svi oni koji nisu ušli u manastir sa dozvolom crkvenih vlasti moraju da ga napuste u roku od pola sata. Ako to ne učine, rečeno im je da će KPS biti prinuđena da preduzme adekvatne mere. Vladika Artemije je saslušao gosta, ali se pred njim nije izjasnio o daljim potezima, javljeno je Vestima-online iz manstira Duboki potok.


Sledbenici vladike Artemija rekli su da oni i vladika nameravaju da u Dubokom potoku ostanu do daljeg. Potvrdili su takođe da su ih posle Kosovske policijske službe obišli i pripadnici francuskog Kfora i da su konstatovali da je u manastiru mirno, te nije bilo potrebe da se interveniše jer nije izvršena provala u svetinju.

 

Takođe, iz istih izvora, rečeno nam je da su preduzete pojačane mere bezbednosti i u manastirima Eparhije raško-prizrenske na teritoriji Raške oblasti u centralnom delu Srbije. Isto tako, kako kažu naši sagovornici, na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije pojačane su policijske provere monaštva i na srpskim i na albanskim punktovima.

Artemije je penzionisan na ovogodišnjem majskom zasedanju, zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj, a za njegovo stalno stanište mu je određen manastir Šišatovac u Sremu.

Sabor je u četvrtak za novog episkopa raško-prizrenskog izabrao vladiku Teodosija. On je tokom petka, sa pratnjom, išao u manastire Devine vode i Duboki potok, a iz ovog prvog je, prema izvorima “Vesti“, nasilo oterao monahinje.

Glasanje: 21 za raščinjenje, 6 uzdržanih, 7 protiv

Kako Vesti-online saznaju, među učesnicima Sabora o Artemijevoj sudbini odlučivalo se tajnim glasanjem. Posle vrlo polemične rasprave, prema rečima našeg izvora, 21 glas je bio “za“, šest uzdržanih i sedam “protiv“ Artemijevog raščinjenja.

U raspravi koja je prethodila glasanju, nekolicina vladika insistirala je da se povodom slučaja “Artemije“ formira arhijerejski crkveni sud i da se utvrde sve činjenice. Međutim, kako nam je rekao jedan od arhijereja, članovi Sinoda zastupali su tezu da “nema vremena ni za kakvo suđenje i da brat Artemije mora biti još koliko danas raščinjen“.

Prema rečima našeg sagovornika, pred početak popodnevne saborske sednice, članovi Sinoda (crkvene vlade) pozvali su i u patrijaršiji SPC sastali se sa ministrom policije Ivicom Dačićem i ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem, koji su došli u pratnji dva visoka policijska službenika. Posle razgovora, na početku zasedanja, prisutne episkope sinodalci su obavestili da su pomenute državne zvaničnike pozvali radi savetovanja u vezi podizanja krivične prijave protiv vladike Artemija zbog, kako su rekli, uzurpiranja crkvene imovine.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 20:49
BEZ KOMENTARA. Samo se vi cepajte, a usput i narod. Pa na kraju pocepana Srbija.
Petak 19.11.2010. 20:56
Ајме нама и памети нашој !!!
Petak 19.11.2010. 21:14
LJUDI SAMO SE VI DELITE NA DOSTOJNE I NEDOSTOJNE, A DO TADA SRBIJE VISE NECE BITI. Zbog tog cepanja, sad likuju Siptari, Balije, UJE, Madjari, ma bre i Bugari lumpuju od srece, a vi ovce jedne samo se delite, umesto da razmislite i gledate svojim ocima, a ne ocima ni crkve, ni vladike ni ove sugave vlade...NEGO SVOJIM OCIMA i mozgom. U suprotnom smo zavrsili u cabru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online