Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 24.03.2011.
11:53 >> 14:08h
Srna, Beta A

Tripoli i danas probudile bombe

Avioni zapadne koalicije šestu noć zaredom gađali su ciljeve u Libiji, ali do sada nisu uspeli da spreče tenkove snaga lojalnih Momaeru Gadafiju da gađaju gradove pod kontrolom pobunjenika ili da pomaknu oklopna vozila sa strateške raskrsnice na istoku te severnoafričke zemlje.

Poslednje pripreme u bazi pred lnapad na Libiju
 


Prema izjavama pobunjenika i očevidaca, Gadafijevi tenkovi vratili su se u grad Misratu pod okriljem noći i započeli su granatiranje oblasti nedaleko od najveće bolnice nastavljajući sa napadima neposredno nakon prekida udara iz vazduha zapadnih snaga.

Žipe: Operacija neće trajati mesecima

 

Vojna operacija protiv snaga libijskog vođe Moamera Gadafija mogla bi da potraje nekoliko dana ili nedelja ali ne i nekoliko meseci, ocenio je ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe.

 

On je takođe izjavio da se nada da će kampanja u Libiji poslužiti kao upozorenje i za druge autokratske režime, uključujući Siriju i Saudijsku Arabiju.

 

Francuska avijacija bombardovala je libijsku vazdušnu bazu na 250 kilometara južno od obale, rekao je portparol generalštaba francuske vojske Tijeri Birkar.

 

Napad je izvršen raketama "skalp", ne navodeći o kojoj vazdušnoj bazi je reč, već samo da je u tom napadu učestvovalo 10 francuskih aviona. Portparol je dodao da je meta napada bila zapadno od Bengazija gde su do sada francuske vojne snage izvele najveći deo svojih intervencija. On nije želeo da iznese detalje ni o kolateralnoj šteti, navodeći da je ta informacija poverljiva.


Meštani navode da udari iz vazduha nisu omeli snajperiste lojalne vladi u trećem po veličini libijskom gradu, jer su nastavili sa nasumičnom vatrom. Portparol pobunjenika rekao je da su snajperisti ubili 16 lica.

NATO preuzima pomorsku blokadu Libije

 

Komandant NATO-a za pomorsku blokadu Libije, italijanski viceadmiral Rinaldo Veri rekao je da je uveren da će imati dovoljno brodova da spreči ulazak naoružanja i plaćenika u Libiju.

 

Veri je naveo da se preko Sredozemnog mora "najlakše, najbrže i najdirektnije" može dopremiti oružje u Libiju i da je nemoguće nadzirati čitavu obalu te severnoafričke zemlje.

 

On je istakao da početak pomorskih patrola u sredu, u kojima učstvuju brodovi NATO-a, predstavlja "zatvaranje glavnih ulaznih vrata".

Snažna eksplozija ođeknula je noćas u libijskoj prestonici i dim je primećen u oblasti gde se nalazi vojna baza.

Snage odane Gadafiju

Libijski zvaničnici juče su odveli novinare da vide, kako navode, 18 ugljenisanih tela vojnika i civila ubijenih u vazdušnim udarima zapadnih borbenih aviona i projektila.

Američka vojska je saopštila da je uspešno uspostavljena zona zabranjenog leta iznad Libije i da su pokrenuti napadi na tenkove snaga lojalnih Gadafiju. Američki vojni zvaničnik rekao je da su savezničke snage u protekla 24 časa izvele 175 preleta.

Libijska državna televizija saopštila je da su avioni zapadnih zemalja gađali ciljeve u Tripoliju i Džafaru jugozapadno od prestonice.

Libijski zvaničnici optužuju zapadne sile za ubistvo više desetina civila, ali do sada nisu predstavili dokaze o tim stradanjima. Američki vojni zvaničnici negiraju da je u udarima bilo žrtava među civilima.

Tunis zamrzao imovinu Gadafijeve porodice

 

Tunis je zamrzao imovinu porodice libijskog lidera Moamera Gadafija, javio je Rojters, pozivajući se na izvor u tuniskoj vladi. Zapadne zemlje, UN i EU takođe su ranije zamrzle imovinu predstavnika libijskog režima i Gadafijeve porodice u sklopu paketa sankcija Libiji.


"Tunis je zamrzao imovinu Gadafija i još petoro članova njegove porodice u skladu s odlukom UN", rekao je neimenovani izvor britanskoj agenciji. Zamrzavanje imovine u Tunisu je značajna mera, pošto Libija ima na desetine investicija u toj zemlji, uključujući hotele i lanac benzinskih pumpi.
 

Većina se vodi kao državne investicije Libije, ali mnoge od njih su, u suštini, pod kontrolom članova Gadafijeve porodice, napomenuo je Rojters. Tunis je za libijsku elitu dugi niz godina bankarska baza, destinacija za odmor i pružanje medicinskih usluga, što datira od 1980-ih i 1990-ih godina, kada su uvedene međunarodne sankcije Tripoliju kojima je ograničen pristup svim tim uslugama u samoj Libiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 12:03
I nama su gadjali TENKOVE na Kosmetu ali su samo unistili tri tenka i nista vise.Izdrzi Pukovnice isteraj IZDAJICE iz zemlje a Agresori ce morati da prestanu sa BOMBARDOVANJEM.
Četvrtak 24.03.2011. 13:31
Звери су се пробудиле гладне. Бадава вам било, отпаду људски! Историја ће вас памтити као беду над бедама, дно дна, имена вам се неће знати али ће се знати ваша нискост! Пуковнику можете само да пљунете под прозор, он је и жив отишао у легенду!
Četvrtak 24.03.2011. 12:45
Nije samo Nato kriv za ovo sto se desava Libijskom narodu,ne zaboravimo da imaju i podrsku arapske lige da napadnu Libiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online