Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 01.05.2011.
01:51 >> 10:20h
Vestionline A

NATO ubio Gadafijevog sina

Libijski lider Moamer el Gadafi preživeo je večeras vazdušni napad NATO u kome je poginuo njegov najmlađi sin Saif al-Arab i troje unučadi, saopštio je portparol libijske vlade. Neki mediji špekulišu da se radi o Gadafijevom triku, odnosno da mu sin nije poginuo, a NATO nije zvanično potvrdio da je stradao Gadafijev sin.

On je rekao da su se u kući u vreme napada nalazili i Gadafi i njegova supruga, ali da oni nisu povređeni. Gadafijev sin Said al-Arab (29) je bio civilno lice i student u Nemačkoj, rekao je portparol.

Libijski zvaničnici su novinare odveli do kuće koja je pogođena sa najmanje tri rakete, preneo je Rojters. Krov kuće, koja se nalazila u luksuznom kvartu Tripolija, u potpunosti je uništen na nekoliko mesta, gde se vide delovi čelične konstrukcija kako vise između komada betona.

U sedištu pobunjenika Bengaziju, čuli su se pucnji i eksplozije slavlja, posle izveštaja o pogibiji Gadafijevog sina u vazdušnom udaru NATO, preneo je AP koji je naveo da su se u pogođenoj kući nalazili i Gadafijevi prijatelji i rođaci koji su ranjeni.

Vlasti su doveli novinare i kamermane kako bi mogli da vide mesto udara. NATO je saopštio da je gađao vojne ciljeve, i nije potvrdio tvrdnje libijskih vlasti.

''NATO je nastavio preciznim napadima na vojne ciljeve protiv Gadafijevog režima u Tripoliju, uključujući i komandu zgradu u delu grada Bab al-Azizija'', navodi se u saopštenju alijanse.

Novinar ''Al džazire' Sju Tarton iz Bengazija, međutim, tvrdi da postoji ''dosta špekulacija da je smrt Gadafijevog sina i njegova tri unuka izmišljena'', kako bi stekao simpatije libijskog naroda.

''Gadafi je jednom prilikom 1996. godine tvrdio da je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan pokrenuo vazdušni napad na njegovo imanje u Tripoliju i da je tom prilikom poginula njegova ćerka. Mnogi novinari su od tada istraživali okolo i saznali da devojčica koja je stradala, nema nikakve veze sa Gadafijem, već da ju je libijski lider ''usvojio'' postmrtno'', kazala je Tartonova.

 

"Sada je svima jasno da NATO ne štiti civile"

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da je posle ovog napada NATO-a, svima jasno da invervencija NATO-a u Libiji nema nikakve veze sa zaštitom civila.

"Ovo je zakon džungle. Mislim da je sada svima jasno da ono što se događa u Libiji nema nikakve veze sa zaštitom civila", kazao je Ibrahim, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Venecuele i Gadafijev dugogodišnji saveznik Ugo Čaves nazvao je sinoćni napad pokušajem ubistva. "Nema sumnje da je NATO dobio naređenje da ubije Gadafija. Nema veze što nije ubijen on, već neko drugi. To je ubistvo", kazao je Čaves.

NATO: Ne gađamo pojedince

 

Komandant vojnih operacija NATO, general-pukovnik Šarl Bušar rekao je u danas objavljenom saopštenju da je "svestan nepotvrđenih izveštaja medija da su neki članovi Gadafijeve porodice poginuli" u noćašnjem napadu.

 

Kanadski general Šarl Bušar

"Žalimo zbog svih žrtava, naročito nevinih civila koji su ugroženi sadašnjim sukobom.

 

NATO ispunjava mandat koji su mu dale UN kako bi zaustavio i sprečio napade protiv civila, i to čini precizno i brižno, za razliku od Gadafijevih snaga koje izazivaju toliko patnje", ocenio je Bušar.

 

NATO je demantovao da su članovi Gadafijeve porodice meta bombardovanja, a general Bučard je naglasio da su sve mete NATO vojne i "jasno povezane sa sistematskim napadima libijskog režima na svoj narod". "Mi ne gađamo pojedince", tvrdi general Bušar.

 

Jedan viši zvaničnik administracije predsednika Baraka Obame rekao je da vlada SAD zna za izveštaje o pogibiji Gadafijevog sina i unuka, ali da ne može da ih potvrdi.

 

"Zvali su nas Libijci i rekli da je pogođeno nešto veliko. Ali što se tiče toga o kome se radi, imam iste vesti ko i vi", kazao je visoki zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

 

Pošto je objaveljena vest da je najmlađi Gadafijev sin poginuo, oko Tripolija se čula artiljerijska paljba, a velika grupa demonstranata okupila se ispred kasarne Bab al-Azizija u Tripoliju. Oni su uzvikivali "Želimo da osvetimo mučenika" i "Omladino, došlo je vreme za džihad!". Pridružio im se i Ibrahim i poručio demonstrantima: "Svaki od vas je Saif al-Arab! Libija će biti grob svih agresora!".

 

Portparol libijske opozicije izrazio je sumnju u verodostojnost izveštaja o smrti Saifa al-Araba. To su "izmišljotine režima u očajničkom pokušaju da izazove simpatije. Ali ovaj režim stalno laže i nastavlja da laže", ocenio je zamenik predsedavajućeg opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta u Bengaziju, Abdul Hafiz Goga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 02:31
Sin i troje unucadi. To je kao da su i njega ubili. Zlikovci.
Nedelja 01.05.2011. 09:36
Najdublje saucesce Porodici Gadafi za veliki gubitak a NATO agresorima prokletsvo dok je vremena i sveta!
Nedelja 01.05.2011. 09:41
Jednostavno nemam riječi kojima bih opisao svoju mržnju prema njima, stoga neću napisati ništa jer niti jedna riječ nije dovoljno jaka za ove monstrume,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online