Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.08.2011.
16:33
Beta A

Bitka za Bregu uzima sve više žrtvava

U borbama za libijski naftni terminal u Bregi u poslednja dva dana poginulo je 15 pobunjenika i šest pripadnika vladinih snaga, saopštili su medicinski radnici.

Broj žrtava u obračunima u Libiji raste iz dana u dan
 

Volonter u bolnici u blizini Adždabije, gde se dovode borci ranjeni u Bregi, rekao je da je ubijeno 15 pobunjenika, dok je oko 50 ranjeno. On je dodao da je u petak dovezeno šest tela pripadnika vladinih snaga.

Pobunjenici zauzeli grad Garijan

Libijski pobunjenici saopštili
su danas da su zauzeli planinski grad Garijan, koji se smatra važnim strateškim uporištem za dalje napredovanje ka Tripoliju.

Garijan se nalazi oko 80 kilometara južno od Tripolija u planinama Nafusa.

To planinsko područje je sada većim delom pod kontrolom
pobunjenika. Portparol pobunjenika izjavio je da je Garijan pao posle kratkih
sukoba sa vojskom libijskog lidera Moamera Gadafija.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu iz planinskog pojasa Nafusa, pokušavajući da se približe Tripoliju. Zauzimanje Garijana otvara direktan put ka severu libijske prestonice.

 

U borbama na drugom istočnom frontu u Misrati, koji je puno bliže Tripoliju, u poslednja 24 sata poginulo je najmanje šest pobunjenika, javljaju pobunjeničkih izvori.

Portpartol pobunjenika u bici za Bregu rekao je da su se snage suprotstavljene libijskom lideru Moameru Gadafiju probijale na jug iz grada Nova Brega prema terminalu na udaljenosti od 15 kilometara i da su uništile dva vladina tenka.

Pobunjenici su Novu Bregu preuzeli u četvrtak, ali Gadafijeve snage još uvek kontrolišu luku, naftni terminal i rafineriju u Bregi.

"Napredujemo iz stambene oblasti. Uništili smo nekoliko Gadafijevih tenkova", rekao je Rojtersu komandant pobunjenika Favzi Bukatif.

Pobunjenici žele da kontrolišu naftna postrojenja 750 kilometara istočno od Tripolija kako bi mogli da počnu da izvoze naftu iz Brege.

POVEZANE VESTI

Subota 13.08.2011. 17:08
Kako im je sada vojni cilj da izvoze naftu preko Brege, a nije da uvedu demokratiju ? Nešto su pobrkali u izjavi. Ali i ako Brega padne, od terminala će ostati samo sekundarne sirovine da cigani prodaju na otpad, pa neka novi terminal gradi TOTAL i BP od onoga što im ostane posle lomova u Engleskoj i Francuskoj. Nema od toga posla ništa, čim Gadafi razvali terminal mogu pobunjenici da se vrate u Bengazi, ne trebaju nikome više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online