Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.09.2011.
14:56
Vestionline A

Opaki Tuarezi čuvaju Gadafija

Potraga za Moamerom Gadafijem mogla bi da se nađe u ćorsokaku ako se ispostave kao tačne informacije da libijskog lidera čuva pleme Tuarega. Naime, pobunjenici se ne usuđuju na uđu na teritoriju ovog opasnog nomadskog naroda koje je "do groba" zahvalno Gadafiju.

Građanski rat u Libiji mogao bi da dobije sasvim novu dimenziju, pošto su pobunjenici optužili Tuarege da, kod granice sa Alžirom, štite Moamera Gadafija, strahujući da bi im nove vlasti mogle oduzeti zemlju koju su od njega dobili.

Ukoliko se tvrdnje ustanika pokažu tačnim, lov na Gadafija mogao bi potrajati duže nego što je bilo ko očekivao, jer pobunjenici zaziru od ideje da na teritoriju koju kontrolišu Tuarezi uđu bez dozvole plemenskih lidera.

Pobunjenici su, istovremeno, potvrdili da odbranu Sirta vodi Gadafijev sin Mutasim, dok Sejf al Islam komanduje Bani Validom. Borbe oko Sirta vode se smanjenim intenzitetom još od sinoć, kada su pobunjenici proglasili kratkortrajno primirje, navodeći da žele da oslobode prolaz civilima koji beže iz Gadafijevog rodnog grada.

Napredovanje ustanika je suštinski zaustavljeno na prilazima luci, gde se nalaze dobro utvrđeni položaji Gadafijevih pristalica. U tim borbama, tokom prethodna 24 časa, poginulo je deset ustanika. U gradu vlada priličan haos, jer su se, posle ustanika, i Gadafijeve snage preobukle u civilnu odeću, pa je jako teško odrediti pripadnost pojedinih jedinica.

Tuarezi i Gadafi

Tuarezi su nomadsko berbersko pleme koje živi na velikoj teritoriji u saharskom delu Afrike. Kada su afričke države dobile nezavisnost '60-ih godina prošlog veka državne granice su izdelile i odvojile teritorije na kojima je pleme živelo. Pleme je stoga bilo sklono da u mnogim zemljama započinje bune ili pomaže pobunjenu stranu ako bi se desilo da vlasti pokušaju da ih ograniče u bilo čemu i stave pod svoju kontrlu.

Pomaganjem pobuna sebe su dovodili u situaciju da od zvaničnih vlasti zahtevaju autonomiju za svoje teritorije. Tuarezi su i danas noćna mora za većinu afričkih vlada na čijim teritorijama žive - sem za Gadafija.

Do savezništva između Gadafija i ovog plemena je došlo jer su Tuarezi dobijali veliku pomoć u naoružanju i novcu kada su se borili za svoju nezavisnost u Nigeru, zbog čega je Gadfi i dobrodošao u krajeve te zemlje gde pleme živi. Gadafi se nije ustezao da prima u Libiju članove plemena koji su bili proterivani iz drugih zemalja gde su pravili probleme, dao im je autonomiju nad teritorijom uz granicu sa Alžirom, a snabdevao ih je i novcem za njihove poduhvate. 

Sa druge strane, Tuarezi su ušli u libijske oružane snage pod gadafijevim vođstvom, bili njegovi plaćenici. Prema nekim podacima svaki Tuareg je dobijao po 10.000 dolara ako se pridruži pukovniku i još 1.000 dolara za jedan dan borbe. 

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 15:02
Napokon da netko pokaže zahvalnost...
Sreda 28.09.2011. 15:18
Tuarezi su nocna mora...placenici i NATO u corsokaku...pa oni nemaju nuklearno naouruzanje ali su pravi i zilavi BORCI. Uk***ili ste se od sami pomisli da je Colonel tamo, posaljite im "bolesnog kepeca" na pregovore!!!
Sreda 28.09.2011. 16:40
Nisu Berberi zaboravili Italijanske kolonizatore kada su od 1928 do 1932 pobili oko 50.000 ( pedesethiljdada) Berbera i skoro ih iskorenili. Od onda kada vide bilo kog stranca na svojoj teritoriji prvo ga ubiju pa proverovaju ko je i zašto je došao. To su oni koji se u filmovima viđaju u plavim ogrtačima od kamilje dlake. Samo bi trebalo onom razularenom bašibozuku iz Bengazija da zaluta kod njih. Baška što ih je Gadafi opremio ruskim "Duškama" 12,7mm sa optikom da pogode zlatan zub na 2 kilometra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online