Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.05.2012.
19:36
Beta A

Sirija: Vojska puca po lekarima i ranjenicima

Sirijska vojska napada medicinske radnike i pacijente ranjene u antirežimskim sukobima zbog čega su doktori primorani da pružaju pomoć u privremenim klinikama, javili su danas Lekari bez granica.

Lekari bez granica pomažu sirijskim kolegama

Ova međunarodna organizacija poslala je timove u Siriju tajno, jer nema ovlašćenja za rad u toj zemlji. Njeni timovi stigli su do kritičnih oblasti Homsa i Idliba i utvrdili da su tamošnji zdravstveni radnici i pacijenti izloženi opasnosti od napada i hapšenja.

Pročitajte još: Sirija: Ranjeni pobunjenici lancima vezani za krevete i mučeni

Lekari bez granica naveli su izjavu jednog sirijskog hirurga iz sela u provinciji Idlib, koji je rekao da je biti uhvaćen sa pacijentima isto što i biti uhvaćen sa oružjem.

"Atmosfera u većini ustanova je vrlo napeta, zdravstveni radnici šalju ranjene pacijente kući i pružaju samo prvu pomoć kako bi se objekti mogli brzo evakuisati u slučaju vojne operacije", rekao je on.

Oblasti Homsa i Idliba naročito su pogođene u vladinim akcijama suzbijanja pobune i napadima pobunjenika na vojnike i druge mete režima. Lekari bez granica pozvali su obe strane da poštuju zdravstvene radnike, medicinske objekte i ranjene.

Lekari koji leče pobunjenike tretirani kao teroristi

Bilo je ranijih izveštaja o vojnim napadima na medicinske objekte, zdravstvene radnike i pacijente u Siriji i Bahreinu, u kome je šiitska većina protestovala protiv sunitske monarhije. Prema izveštajima, veliki broj ranjenih odustaje od lečenja iz straha da bi, ukoliko potraže pomoć u vladinoj medicinskoj ustanovi mogli biti zadržani i mučeni.

"Brojne sirijske kolege vode se kao nestali", rekla je Mari-Noel Rodrige, direktorka operacija Lekara bez granica u Parizu. "Vlasti i sve strane moraju da omoguće zdravstvenim radnicima da rade bez straha od kazne i da ranjeni mogu slobodno da traže i prime trenutnu medicinsku pomoć, umesto da iz straha od hapšenja ili nečeg goreg pribegavaju neadekvatnim improvizovanim klinikama", rekla je ona.

Hirurg MSF-a rekao je da je njegov tim u Idlibu morao da pobegne iz javne bolnice u roku od 10 minuta pošto je obavešten o trenutnom napadu.

"Videli smo militarizovane medicinske ustanove, što znači da pristup medicinskoj pomoći zavisi od strane kojoj pripadate", rekao je Bris de la Vinj, direktor operacija Lekara bez granica u Briselu.

Pobuna u Siriji počela je u martu 2011, kada je režim sproveo oštre mere suzbijanja uglavnom mirnih antivladinih protesta. To je navelo mnoge opozicionare da se naoružaju, a pojedini vojnici Asadovog režima promenili su stranu i pridružili se pobunjenicima.

Svetske sile podržale su mirovni plan koji je predložio izaslanik UN Kofi Anan ali sukobi nisu prestali. UN su poslale više od 200 posmatrača u Siriju da nadgledaju prekid vatre između vlade i naoružanih pobunjenika. Prema procenama UN, 9.000 osoba ubijeno je u sukobima u Siriji.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 19:39
Vlast je prokletstvo. Jedan ljudski život je vredniji od svih materijalnih bogatstava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online