Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.09.2013.
05:48
Beta A

Obama na mukama: Kako do podrške za rat u Siriji?

Američki predsednik Barak Obama u predstojećim sedmicama suočiće se s nekoliko izazova koji će staviti na probu njegovu moć ubeđivanja i prikupljana podrške kao nikada do sada za vreme njegovog predsedničkog mandata, ocenjuje agencija Asošijetid pres.

Mora da ubedi Kongres, javnost, ali i svoje partijske kolege: Barak Obama
 

Do kraja oktobra, Obama mora ubediti neodlučne poslanike da mu odobre vojnu akciju protiv Sirije, da preuzme incijativu nad Kongresom u debati o potrošnji i granicama zaduživanja, kao i da nadzire ključni korak u sprovođenju reforme zdravstvenog sistema koju je započeo.

Pročitajte još:

* Iz Irana prete: Obama, silovaćemo ti ćerku!

* Asad: Ako nas napadnu, uslediće osveta

Glasanje o Sirije je njegov prvi, najveći i možda najviše odlučujući izazov. Treba da ubedi Kongres, ali i američku javnost, da odobri oružanu akciju protiv sirijske vlade kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja za koju optužuje režim predsednika Bašara al-Asada.

"Zamislivo je da na kraju ne ubedim većinu američkog naroda da je to ispravno uraditi", priznao je Obama na konferenciji za novinare u petak.

Američki predsednici su obično u prednosti u stvarima državne bezbednosti što se pokazalo i kada su Obami podšku dali lideri i republikanaca i demokrata u Kongresu. Toj se podršsci, ipak, nisu pridružili i svi poslanici dve partije.

Ako Obama ne dobije podršku za napad na Siriju, pogotovo od poslanika svoje Demokratske partije, republikaci će mu potom teško bilo šta odobriti, ocenjuju politički analitičari, ali dodaju da bi povoljan ishod u Kongresu za Obamu, predsedniku dao incijatvu.

Glasanje o Siriji je neobično po tome što se tu poslanici ne dele po tradicionalnim partijskim ili ideološkim linijama. I među demokratama i među republikancima ima onih koji podržavaju i onih koji se protive vojnoj intervenciji.

Obama će se obratiti naciji sutra, dan uoči prvog glasanja u Senatu o rezoluciji kojom se odobrava "ograničena i specifična" upotreba američkih oružanih snaga u Siriji, ali se zabranjuje upotreba borbenih trupa. Končano glasanje u Senatu bi moglo biti
krajem nedelje, a Predstavnički dom će glasati verovatno nedelju dana kasnije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 07:34
jest se ovaj zazelijo krvi.
Ponedeljak 09.09.2013. 13:22
E vidi se koliko su jaki, hodaju po svijetu trazeci da im se neko prikljuci u napadu na Siriju.Nesmiju sami,hijene napadaju u coporu njih 10-15 pa onda pricaju kako su dobili rat.
Ponedeljak 09.09.2013. 16:00
PRVO TREBA DA VRATI NOBELOVU NAGRADU ZA MIR, DA JE NE SKRNAVI SVOJIM KRVAVIM RUKAMA DRUGO TREBA DA POVEDE SVOJU ŽENU I DJECU...I MISLIM DA ĆE TIM SVOJIM POSTUPKOM IMATI VELIKI BR SLEDBENIKA I NAMAĆI POTREBAN NOVAC ZA TAJ PRLJAVI RAT
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online