Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 07.03.2014.
09:06 >> 18:11h
Beta, Srna, rt.com, Vestionline A

Eh, ta Ukrajina: Putin o klin, Obama o ploču

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama su u telefonskom razgovoru, vođenom sat vremena u noći između četvrtka i petka, izneli različite prilaze i ocene o događajima u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Vladimir Putin i Barak Obama
 


Navodi se da je Putin ocenio da sadašnje ukrajinsko rukovodstvo koje je "došlo na vlast antiustavnim prevratom, i nema opštenacionalni mandat" nameće Istočnim i Jugoistočnim regionima i Krimu "apsolutno nelegitimna rešenja", pa Rusija, s tim u vezi, ne može da ignoriše molbe za pomoć i dejstvuje adekvatno, u potpunom skladu sa normama međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.


Dodaje se se da je ruski predsednik naglasio "prvostepenu važnost rusko-američkih odnosa za osiguranje stabilnosti i bezbednosti u svetu" i da ti "odnosi ne treba da budu žrtva različitim shvatanjima o pojedinim, pa makar i veoma važnim međunarodnim problemima".


Bela kuća je u saopštenju izdatom kasno sinoć posle telefonskog razgovora dva zvaničnika navela da je Obama insistirao na tome da Rusija krši suverenitet i teritorijalni ingegritet Ukrajine, što je dovelo do toga da SAD preduzme uzvratne mere u saradnji sa svojim evropskim partnerima. 

18:12 - Rusija je kritikovalao OEBS čiji su posmatrači danas ponovo sprečeni da uđu na Krim, tvrdeći da oni nisu sačekali "zvaničan poziv" proruske vlasti tog dela Ukrajine.
18:05 - Krim će postati novi član Ruske Federacije, ukoliko većina njihovih građana podrži referendum o secesiji od Ukrajine, izjavila je danas Valentina Matvijenko, predsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta.
14:49 - Krim će pozvati međunarodne posmatrače na referendum 16. marta, izjavio je predsednik Vrhovnog saveta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.
14:08 - Rusija ne prihvata jezik sankcija i pretnji i uzvratiće ako joj budu uvedene sankcije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
14:01 - Evropska unija je pozvala na sprovođenje istrage o ubistvima ljudi u Kijevu iz snajpera, kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde, izjavila je Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
13:47 - Proterivanje ruskih vojnih studenata iz Kanade uništava pozitivne veze između dve zemlje, rekao je novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Anatolij Antonov.
13:23 - Potpredsednik ruske Dume i lider poslaničkog kluba vladajuće Ujedinjene Rusije, kaže da Kijev ne čini dovoljno da se otkrije ko stoji iza ubistava tokom nasilnih protesta u prestonici Ukrajine.
12:49 - Ukrajinske trupe, koje ne priznaju nove vlasti na Krimu, moći će slobodno da napuste poluostrvo, rekao je Vladimir Konstantinov, portparol krimskog parlamenta.
12:37 - Ukrajina je spremna za razgovore sa Rusijom, ali Moskva prvo treba da povuče trupe, ispoštuje međunarodne sporazume i prekine podršku "separatistima i teroristima", izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.
10:35 - Neće biti rata između Rusije i Ukrajine, izjavila je predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko. "To je potpuna besmislica i apsolutno ne odražava naše namere, osećanje empatije i bol koji osećamo za ukrajinski narod", rekla je Matvijenkova, predsednik Saveta Ruske Federacije.
10:03 - Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ocenio je da je situacija u Ukrajini bez sumnje jedna od najvećih kriza u Evropi od vremena hladnog rata. "Referendum o pripajanju Krima Rusiji je protivustavan i nezakonit prema međunarodnom pravu", izjavio je Fabijus za francuski radio Frans enfo.
9:48 - Centralna izborna komisija Ukrajine blokirala je pristup bazi glasača vlastima Krima, navodi se u saopštenju ove komisije. Ovakav potez je povučen posle raspisivanja referenduma u Autonomnoj Pokrajini Krim, koji je zakazan za 16. mart, a biće glasano o tome da li ovaj region treba da se pripoji Rusiji.
9:35 - Ruski parlament će poštovati "istorijski izbor" stanovnika Krima na referendumu, na kojem će biti odlučeno da li će to poluostrvo postati deo Rusije, izjavio je predsednik Dume Sergej Nariškin.
08:44 - Holandske vlasti blokirale su bankarske račune na kojima se nalazi više stotina miliona evra, koji pripadaju Ukrajincima kojima je EU uvela sankcije.   
07:23 - Kanasko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo listu 18 bivših ukrajinskih zvaničnika i njihovih rođaka kojima je zamrznuta imovina. Među njima se nalaze (za Kanađane bivši) predsednik Viktor Janukovič, bivši premijer Nikolaj Azarov i njegov sin, bivši javni tužilac Viktor Pšonka i njegov sin, i drugi.
06:12 - Američki predsednik Barak Obama razgovarao s japanskim premijerom Šinzom Abeom o situaciji u Ukrajini. Po navodima Bele kuće, njih dvojica su se složili da su akcije Rusije pretnja svetskom miru.   
04:36 - Devetorica ruskih vojnika, koji je trebalo da budu deo vojnih vežbi u Kanadi, proterani su iz zemlje. Ova akcija usledila je pošto su Kanađani suspendovali zajedničke vojne vežbe s Rusima.   

Pročitajte još:

Hilari Klinton poriče da je uporedila Putina i Hitlera

* Rusija Americi: Nemojte vi o moralu, a bombardovanje Srbije, rat u Iraku...

* Šta Hilari misli o Putinu?

* Šta je Obama rekao za referendum o Krimu?

* "Krimska kriza zbog Kosova"

POVEZANE VESTI

Petak 07.03.2014. 09:38
putin i šimpanza
Petak 07.03.2014. 10:45
U Ukrajini je izvrsen drzavni udar ... Napaliste nas tada 1999. god. krseci sva medjunarodna prava i Povelju UN... Stavili ste sebe iznad medjunarodnog prava i UN... Sa UN raspolazete kao da je vasa drzavna organizacija ,a ne medjunarodna (svetska)... Drzite drugima predavanja ,a niste kriticni prema sebi i svoje odluke donosite ishitreno... Vas proizvod nacionalizma i terorizma sluzi vasim sloganom niz USA administracija " CILj OPRAVDAVA SREDSTVO "...
Petak 07.03.2014. 10:34
Znam da nema veze sa ovom vescu,ali ako niste ovo procitali procitajte ovaj tekst- Agenda 21 UN:Velika seoba roma u Srbiju na SRBski FBReporter.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online