Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 09.03.2014.
15:48
Beta A

Ameri o paraleli Kosovo-Krim

Petnaest godina posle secesije Kosova od Srbije, nekadašnji hladnoratovski rivali ponovo su suprotstavljeni, ali su ovoga puta zamenili strane – dok Rusija glasno podržva pravo Krima na otcepljenje od Ukrajine, SAD to smatraju nelegitimnim, piše "Njujork tajms" ocenjujući da se sukob na Krimu teško može smatrati paralelom za slučaj Kosova.

Ruski vojnici preuzeli Krim
 

U tekstu pod naslovom "Suverenitet protiv samouprave – Krim rasplamsao dilemu" list navodi da je sukob u Ukrajini oživeo vekovima dugu debatu o međusobnom odnosu prava na samoopredeljene i teritorijalnog integriteta država.

Sukob na Krimu, po oceni američkog dnevnika, teško se može smatrati paralelom za kosovsku epizodu, posebno kad ruske trupe okupiraju poluostrvo, uoči referenduma, 16. marta o odvajanju Krima od Ukrajine i ponovnom pripajanju Rusiji. Drugo, iako su SAD vojno intervenisale ne Kosovu one to nisu učinile da bi teritoriju uzele za sebe.

Pročitajte još:

Vladimir Putin

* "Krimska kriza zbog Kosova"

* Putin: Ako može Kosovo, može i Krim

* "Akcija Rusije na Krimu isto što i bombardovanje Jugoslavije''

* Srbi i Rusi braća kad je najteže

* EU: Ne znamo zašto, ali ne mogu da se porede Krim i Kosovo

"Njujork tajms" navodi da prihvatanje prava na otcepljenje pojedinih regiona često zavisi od okolnosti i dodaje da su SAD imale različite stavove prema pokušajima otcepljena u bližoj prošlosti - Čečenija - ne, Istočni Timor - da, Abhazija - ne, Južni Sudan da, Palestina - previše komplikovano.

To je akutno delikatno pitanje na Zapadu, ocenjuje list i podseća da Britanija želi da zadrži Škotsku, a Španija Kataloniju. Konačno i SAD su rođene u revoluciji, prekinuvši veze sa Londonom bez pristanka nacionalne vlade, na čemu u slučaju Krima sadašnji
predsednik SAD Barak Obama insistira.

Specijalista za Rusiju u Međunarodnom institutu za strateške studije Semjuel Čarap smatra da kada je reč o pravu na otcepljenje ni jedna država nije dosledna. On dodaje da je Kosovo presedan na koji se Rusi često pozivaju, pravdajući intervenciju na Krimu. To je kao da kažu "I vi ste uradili isto, šta ste vi bolji ili drugačiji".

Kao drugi primer, ruski zvaničnici spominju Škotsku koja će uskoro glasati o tome da li će ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali Amerikanci primećuju da ni jedna strana sila nije poslala trupe u Edinburg da smene lokalnu vlast i organziuju izjašnjavanje.

Lažnim poređenjem sa situacijom na Kosovu, Kremlj, kako tvrde američki zvaničnici, pokušava da invaziju i otimanje teritorije učini legitimnim. "To su jabuke i kruške", kaže Bendžamin Rods, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost, dodajući da se ne može ignorisati kontekst - sve se dešava neposredno nakon ugrožvanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta što nije pogodno okruženje za izjašnjavanje građana.

Kremlj sada gleda na stvari, piše Njujork tajms i dodaje da se Rusija pozvala na primer Kosova kada je priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije od Gruzije. Dmitri Sajms iz vašingtonskog Centra za nacionalne interese slaže se sa argumentima Moskve i kaže da je "Kosovo je u velikoj merilegitimni presedan". "Nezavisnost (Kosova) je ostvarena uprkossnažnom protivljenu legitimne, demokratske i suštinski prozapadno

orijentisane srpske vlade. Sa druge strane novoj prozapadnoj vladi u Kijevu nedostaje legitimitet jer je došla na vlast svrgavanjem demokratski izabranog predsednika", navodi on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.03.2014. 15:54
Počeli su da pričaju o MORALU i to naj jači i najmoćniji: razrešenje je blizu.
Nedelja 09.03.2014. 15:55
Prosto je nevjoravatno koliko je ova pjesma aktuelna zadnjih dana. Samo treba zamjeniti rijeci 3. rajh u 4. rajh, kao i njemacki u nato. https://www.youtube.com/watch?v=_3XXia9-2fM
Nedelja 09.03.2014. 16:22
Samo vi lupajte Amerikanci. Paralela je ispravna, po broju Rusa na Krim i Kavkazoida (Albanaca) na KiM, i "samoopredjeljenja", ali i "istorijskog kontinuiteta (Kosovo je Srbija, a Krim je Rusija, dok je Kavkazoid uzurpator i okupator sa Zapadom, a Ukrajinac ovamo je neko ko je prije pet decenija čašćen od strane Hruščova). Razlike su samo u tome što je većina Rusa ovamo uvijek, a većina Kavkazoida u odnosu na Srbe ovamo vještačka jer je zločinačka. Ako su Kavkazoidi uradili onako februara 2008. bez referenduma, KRIMINALNO jednostrano, onda mogu i Rusi na Krimu, a još će biti legitimno i zakonski kroz izbor, referendum.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online