Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 11.04.2014.
16:59
Beta A

Hladni rat Rusije i NATO

Ukrajinska kriza vraća NATO i Rusiju u period od pre 30-ak godina, uz sumnje i zaboravljene metode propagande iz doba hladnog rata, piše agencija Frans pres.

Ruske snage na Krimu (Foto: Arhiva)
 

"NATO i Moskva sećaju se da su bili najbolji neprijatelji na svetu", kaže jedan vojni zvaničnik u Briselu gde je sedište NATO. "Najstariji među nama prepoznajemo razmišljanja od pre više godina", kaže taj neimenovani zvaničnik.

U prostorijama NATO, karte Ukrajine sada vise na zidovima pored karata Avganistana, zemlje koja je do sada okupirala svu pažnju. A, "stručnjaci za Rusiju se ponovo veoma pažljivo slušaju", kaže jedan diplomata.

Poslednjih dana, ton između NATO i Moskve ponovo je zajedljiv, a dve strane se međusobno optužuju za oživljavanje duha hladnog rata. "Niko ne želi novi hladni rat. Rusija mora da prestane da želi vraćanje unazad", rekao je juče generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen na šta je ruska diplomatija optužila NATO da "gaji
hladnoratovsku retoriku".

Pročitajte još:

Sedište NATO (Foto: Arhiva)

* Rusija: NATO podmeće stare snimke

* "Rusija da povuče vojsku sa granice"

* NATO (SAD) šalje trupe u Istočnu Evropu

* "Intervencija Rusije bila bi istorijska greška"

* Češka će tražiti od NATO da uđe u Ukrajinu

Moskva je loše primila odluku 28 zemalja o suspendovanju "praktične saradnje" NATO-Rusija kao reakciju na rusko pripajanje Krima. "Uvođenje takvih ograničenja još jednom pokazuje da NATO nije prevazišao mentalitet iz perioda hladnog rata, preferirajući jezik sankcija umesto dijaloga", reagovalo je rusko ministarstvo spoljnih
poslova.

Nove tenzije su izbile juče nakon što je NATO objavio satelitske snimke na kojima se vidi veliko prisustvo ruskih snaga uz granicu sa Ukrajinom. Koristeći društvene mreže poput Tvitera, NATO je nastojao da tim crno-belim fotografijama na kojima se vide stotine tenkova, aviona i vozila stacioniranih na polju, imaju veliki ođek. Rusija je odmah reagovala, navodeći da je reč o snimcima sa vojnih vežbi prošlog
leta.

Neki stručnjaci veoma oprezno gledaju na te svađe. "Te aluzije na hladni rat su jeres kako na geopolitičkom tako i na vojnom nivou", kaže Filip Migo sa Instituta za međunarodne i strateške studije.

"Putinova Rusija nema više globalnih ambicija kakve je imao Sovjetski Savez" i "ne preti direktno nijednoj zemlji NATO", dodaje on i precizira da "ravnoteža između dva bloka više apsolutno ne postoji" jer je vojni budžet zemalja NATO 12 puta veći od ruskog budžeta".

Ukrajinska kriza smatra se najozbiljnijom po odnose NATO-Rusija od raspada Sovjetskog Saveza. Ali, ona nije prva, piše AFP i podseća da je tenzija bilo i prilikom proširenja NATO na istok, u slučaju Kosova, antiraketnog štita koji Moskva vidi kao pretnju.

I pored toga, dve starne su uspele da pokrenu niz programa saradnje, posebno u Avganistanu ili u borbi protiv gusara. "Ne zavaravajmo se: odnosi NATO-Rusija su uvek bili haotični i nema razloga da se to promeni", kaže jedan diplomata iz Brisela.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 17:19
Svjet srlja u proast sa hladnim ili sa vrućim ratom, ako se i pomire ništa ne menja stvari; uništiteljski način života: oni i ne misle da zaustave! Istinu će svjet pre saznati ako moćni budu; jedni u klin a drugi u ploču.
Petak 11.04.2014. 17:45
JOŠ PO INERCIJI MNOGI MISLE DA NATO IMA NEKU MOĆ U SVETU A NE VIDE DA SE RASPADA.ZA ONE SAMO ŠTO SU ZABRINUTI RUSIMA VIŠE NE TREBAJU NOSAČI AVIJONA I TE SKUPE IGRAČKE IMAJU ORUĐA KOJIM MOGU SVAKU TAČKU NA SVETU UNIŠTITI ZA PAR MINUTA A DA IM SE NIKO VIŠE NEMOŽE SUPROSTAVITI.
Petak 11.04.2014. 17:41
a cemu se vi radujete ,pa vi placete i molite sve redom da udete u Evropu ,hahahahah,sto vam Rusi ne daju koji dinar nego klecite pred Arapima ....mislim kad vas toliko volu......hahhahah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online