Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.10.2014.
10:44
Beta A

Tusk: Putin nikada nije predlagao da podelimo Ukrajinu

Budući predsednik Evropskog saveta Donald Tusk demantovao je tvrdnje da mu je dok je bio premijer Poljske tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin predlagao da dve zemlje podele Ukrajinu zato što je ionako veštačka tvorevina, a Lavov poljski grad.

Budući predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Buru sa tom izjavom američkom magazinu Politiko o predlogu podele, navodno tokom susreta u četiri oka između Tuska i Putina 2008. godine, izazvao je početkom sedmice bivši dugogodišnji šef poljske diplomatije, a sada predsednik Sejma poljskog parlamenta Radoslav Šikorski.

"Ni na jednom od mojih susreta sa Putinom takav predlog nije pomenut. Susreta u četiri oka sa Putinom 2008. u Moskvi nije bilo, samo susret uže delegacije od četiri do pet osoba", kazao je danas Tusk poljskom radiju TOK FM.

Bivši premijer koji je stajao na čelu poljskih vlada od 2007. godine naglasio je da pre šest godina Ukrajina uopšte nije bila tema rusko-poljskih razgovora a da su glavni bili razgovori o privrednoj saradnji.

Intervju Šikorskog kojim je američki magazin dokazivao da je već tada ruski predsednik imao plan podele Ukrajine i pokušavao da u to uvuče i Poljsku, poigravajući se starim velikopoljskim imperijalističkim snovima ođeknula je u Varšavi i regionu kao bomba.

Putin nudio Poljskoj podelu Ukrajine?

Iako je izjavu Šikorski odmah dva puta delimično a na kraju i potpuno demantovao, poljska opozicija predala je na glasanje zahtev da se smeni sa čela Sejma.

"Šikorski je jedan od najsposobnijih političara poslednje dve decenije i nesrećni intervju nije precrtao njegova dostignuća. Ako na jedan tas stavim to što je postigao a na drugi ono što je pokvario, definitivno će prevagnuti tas pozitivnog", rekao je Tusk, koji na funkciju predsednika Evropskog saveta stupa 1. decembra.

Tusk je dodao da je time što je sam Šikorski priznao da takvog susreta nije bilo i da ga je pamćenje prevarilo a da je Putin o Ukrajini kao veštački skrpljenoj od teritorija nekoliko država govorio kasnije, javno na samitu NATO u Bukureštu, na aferu stavljena tačka.

"Lično bi mi bilo žao kada bi ta afera i nesretna izjava doveli pod znak pitanja karijeru Šikorskog", rekao je Tusk poljskom radiju.

POVEZANE VESTI

Petak 24.10.2014. 11:30
Putin nema pametnija posla već da pregovara sa šikljovanima i piždroljanima.Hajte mante se molim vas.
Petak 24.10.2014. 11:06
Sve je ovo samo performans za narod Poljske da se nametne tema razmisljanja o ulasku Lvova u Poljsku teritoriju, skupa sa nacistima:-). Linija Zbruc reke je bila granica nekad, bice opet. Nacisti ce jos jednom da pokusju udar na snage Novorusije, a nakon toga definitivno pocinje pad Porosenka, raspad Ukrajine, koja ce biti podelena na Centar- Malorusiju i Zapad-Lvov. I to vojnim pucem, nema potrebe da ruska vojska ulazi. Bitno je samo da izdrze zadnji udar. Zato se i linja premesta dalje od Donjecka i Luganska, ponovo na Slavjansk. Ono sta je sruseno, neka bude ponovo ruseno, a ne nova mesta, jer nakon poraza i povlacenja EU/US Rusija ce morati da se trosi da izgradi Novorusiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online