Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.06.2015.
06:46
B. Božin - Vesti A

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (2): Rade isti posao kao CIA

Prema novom zakonu, neprofitne organizacije koje sredstva dobijaju iz inostranstva i deluju kao instrumenti inostranih centara moći moraju da se registruju kao inostrani agenti. U skladu s ovim zakonom biće preispitan rad 55 ruskih nevladinih organizacija (NVO), dakle, uticaj na inostrane organizacije kao što su Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel - faktički i ne postoji.

Reuters
Autor puča u Ukrajini: Senator Džon Mekejn

Tipičan primer je već pomenuta organizacija NED (National Endonjment for Democracy,
odnosno Nacionalna zadužbina za demokratiju), ilustruje se u tekstu. Radi se o organizaciji koja deluje u mnogim zemljama sveta, a koju je osnovao Alen Vajnštajn, čovek koji je sastavio njena osnovna akta, a koji je poznat po tome što je 1991. godine u jednom intervjuu izjavio da "mnogo toga što mi danas radimo, pre 25 godina je tajno odrađivala CIA".

Maska

Na sajtu NED se naglašava da ta fondacija "podržava demokratiju širom sveta".

I zaista, NED je zamišljen kao "duhovno čedo" direktora Centralne informativne agencije (CIA) Bila Kejsija u vreme Ronalda Regana, a formiran u okviru jedne velike akcije "privatizacije" te obaveštajne agencije. Novac za NED dolazi direktno od američkog Kongresa i od drugih NVO, na primer iz Fondacije otvoreno društvo Džordža Soroša, koja ima odlične odnose sa američkim ministarstvom inostranih poslova.

Sama NED se sastoji od manjih delova: Nacionalni republikanski institut, na čijem je čelu senator Džon Mekejn, čovek koji je 2014. godine imao jednu od ključnih uloga u puču u Ukrajini. Zatim je tu Nacinalni demokratski institut, koji gaji tesne veze sa Demokratskom strankom, a trenutno njime predsedava Madlen Olbrajt, ministarka inostranih poslova u vladi Bila Klintona i poznati zagovornik bombardovanja Srbije.

U predsedništvu NED-a su i važni neokonzervativci iz administracije Buša i Čejnija, Eliot Abrams, Frensis Fukujama, zatim nekadašnji američki ambasador u Iraku i Avganistanu i glavni arhitekta rata u Avganistanu Zalmaj Halizad, kao i Robert Zelnik, osoba od poverenja porodice Buš i raniji predsednik Svetske banke.

Drugim rečima, ova NVO za "uterivanje demokratije" je deo globalnog plana Vašingtona da ljudska prava i demokratiju pretvore u oružje osnivanjem sličnih organizacija koje će biti korišćene.

NED je imala značajnu ulogu u svim takozvanim "obojenim revolucijama" u kojima je učestvovao Vašington, počevši od obaranja Slobodana Miloševića u Srbiji 2000. godine. Pučevi 2003. i 2004. godine doveli su na čelo Ukrajine i Gruzije predsednike koji su pozitivno raspoloženi prema NATO-u. U 2009. godini je sledio pokušaj destabilizacije Irana, a od 2011. upravljanje Arapskim prolećem kojim je politička karta Bliskog istoka trebalo da bude ponovo iscrtana, dok je 2014. godine podržala "kišobran revoluciju" u Hongkongu, kojom je Kina trebalo da bude dovedena u teškoće. Ova lista se nastavlja.

Novi ruski zakon nema nikakav uticaj na NED kao inostranu organizaciju i ona ostaje aktivna u toj zemlji, ali više ne navodi koje ruske partnere finansira i s koliko novca. Za 2014. godinu nije objavljen ni godišnji finansijski obračun.

SUTRA - Ruski rat sa civilnim sektorom (3): Dolarima "jačaju svest o korupciji"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online