Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.08.2015.
06:45
B. Božin - Vesti A

Šta je ostalo od dobre stare Evrope?

Ekonomski gledano, evro-kriza još nije savladana, sa humanitarne strane, evropske vlade su preplavljene zahtevima za dostojan tretman izbeglica, a političke grupe protivnika EU iz dana u dan su sve brojnije.

Tanjug/AP
Otvarajte granicu: Protest izbeglica u francuskom Kaleu

Ugledni kolumnista Rodžer Koen u svom komentaru u američkom listu "Njujork tajms" početkom avgusta pisao je o "Evropi bez ideja" i objašnjavao evropsku krizu:

- Evropa je zarobljena između onih koji žele da uđu, onih koji žele da izađu i onih, koji jednostavno žele da je unište. Ovi dolazeći su očajni, oni koji odlaze su besni, a oni koji žele da je unište - spaljuju zastave. To trostruko opterećenje - prvi put u istoriji - čini 28 članica EU još ranjivijim i krhkijim..."

Nemački dnevnik "Bild" se pridružio analizi najurgentnijih problema Evrope, kao što je njena nesposobnost da zajedničkim snagama reši problem sa izbeglicama. Članice EU prebacuju jedne na druge odgovornost za izbeglice i raspravljaju oko toga koliko koja treba da ih preuzme. Pritom je taj broj u internacionalnim razmerama neznatan.

- Posle nadvlačenja i pritiska Italije, evropski lideri su se dogovorili da podele teret od 40.000 izbeglica - što je prilično bedna cifra, ocenjuje Koen u svojoj kolumni. "U Jordanu, Turskoj i Libanu ima više od 3,5 miliona izbeglica - zemljama koje su daleko siromašnije nego evropske nacije".

U opštoj debati su pojedine države međusobno zaratile, na primer, kada je hiljade očajnih izbeglica pokušalo da iz Francuske dospe do Velike Britanije kroz Evrotunel, što je raspirilo stare napetosti između Francuske i Britanije.

Zašto se sporo nalazi zajedničko i humano rešenje? Za to postoji više razloga, objašnjava "Bild", a jedan je što sudstvo i unutrašnja politika nisu u nadležnosti EU, a nacionalni interesi su tu naročito ispoljeni.

Izbeglice koštaju

Visoka nezaposlenost i slab privredni rast naročito u južnoj Evropi predstavljaju balast za Uniju, a mnogi smatraju da izbeglice još dodatno ugrožavaju evropski životni standard. Po Koenu, to nikako ne sme da bude razlog da se zatvore vrata Evrope. "Broj migranata, čak i ako je ogroman, može da prihvati jedno društvo od preko 500 miliona Evropljana".

Savezni ured za migraciju i izbeglice iz Nirnberga računa sa tim da će do kraja godine u Nemačkoj biti podneto 450.000 zahteva za azil, što je duplo više nego lane i čak osam puta više nego 2010. godine.

Paralelno s tim, u Nemačkoj se probudila već zaboravljena ksenofobija (mržnja prema strancima), a broj napada sa neprijateljskim motivima je za prvih šest meseci iznosio 202 , koliko ih je bilo u celoj protekloj godini.

Merkelova bez vizija

Desničarska UKIP je sa 24 sedišta postala najjača britanska partija u Evropskom parlamentu, a 2017. godine će se na referendumu odlučivati o daljem ostanku u EU. Kolumnista Koen se pita kakvu ulogu ima Velika Britanija u Evropi koju vodi Nemačka i koja je podeljena na unutrašnju evrozonu, u kojoj se donose odluke, i spoljašnju, koja ne deli zajedničku valutu.
"Angela Merkel nije dobra u tome da pokaže vizije. A Evropi su više nego potrebne njene vizionarske i hrabre poruke".

 

POVEZANE VESTI

EX YU Velika seoba
Nedelja 16.08.2015. 16:19
"Nemački dnevnik "Bild"..."pa da li ste vi jos normalni i iole informisani !?? Pa "Bild" je Americki proizvod na koji se vi tako lezerno i "naivno" oslanjate...to je i Nemcima odavno poznato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online