Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 05.10.2015.
22:34
blic.rs A

Putinov tajni plan: Šta se zaista krije iza ruske vojne intervencije u Siriji?

Rusko ekspresno širenje vojnog prisustva u Siriji mnogi vide kao pokušaj da se ojača režim predesdnika Bašara el Asada pre nego uništi Islamska država. Međutim, postoje snažne indikacije da Moskva ima ideju da se političko rešenje u regionu krije u post-asadovskoj Siriji.

Reuters
Zapadu i dalje nisu jasne njegove namere: Vladimir Putin

Ruski zvaničnici razgovarali su o potrebi da se trenutni sirijski režim transformiše u inkluzivnu vladu koja će biti izgrađena na podeli vlasti između Asada i pojedinih opozicionih struktura. Kremlj je čak razmotrio i svoje protivljenje tome da anti-asadovske islamske grupe učestvuju u rešenju. U ostvarivanju tog cilja, podignuta je i mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Može li Zapad da prestane da se ljuti na Putina?

Pravo pitanje u stvari je da li spoljni igrači mogu ostaviti po strani svoju ljutnju zbog Putinove vojne intervencije i udružiti snage sa Moskvom da se već jednom okonča ova tragediju.

Američki državni sekretar Džon Keri je u svojoj majskoj poseti Vladimiru Putinu u njegovoj rezidinciji u Sočiji bio svedok obnovljenog ruskog diplomatskog pritiska u Siriji. Obamina administracija od tada ponavlja da su glavne namere Kremlja i dalje vrlo nejasne.

Nepoverenje u Putinove namere je, naravno, sveprisutno na Zapadu i Bliskom istoku. To bi mogao da bude jedan od razloga zbog čega vlada uvreženo mišljenje da su namere Moskve isključivo te da podupre režim predsednika Asada tako što će mu ponuditi svoje vojne sposobnosti. Pojedini kritičari idu toliko daleko tvrdeći da čak ni ruski zvaničnici nemaju pojma šta je njihov gazda (Putin) isplanirao da uradi.

Očekivalo se da će govor ruskog predsednika 28. septembra pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i potonji sastank iza zatvorenih vrata sa američkim predsednikom Barakom Obamaom otkriti više o namerama Moskve. Pa ipak, ruski predednik je u svom govoru ponovio samo opšte obrise plana koji je zasluga spoljne politike Kremlja.

On je govorio o uspostavljanju međunarodne koalcije protiv Islamske države u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN uz učešće sirijske vojske i regionalnih muslimanskih država. Putin je takođe raspravljao i o mogućnosti pokretanja novih pregovora između Asada i opozicije. Tako je izneo i nekoliko konkretnih detalja.

Putinov plan teško prihvatljiv

Međutim, čak i u svom najlabavijem obliku, Putinov plan će teško naići na topao prijem. Prvo, iako građanski rat u Siriji traje već četiri godine, zaraćene strane deluju daleko od spremnosti da spuste oružje. Drugo, brojni spoljni akteri takođe su spremni da se bore do poslednje kapi (sirijske) krvi.

U međuveremenu, Kremlj se i dalje snažno opire postavljanju rokova za skidanja Asada sa vlasti kao preduslov za početak nacionalnog dijaloga. U očima Rusa, Asad je i dalje jedina osoba sposbna da se suprotstavi Islamskoj državi i spreči totalni kolaps sirijske države.

Tanjug/AP
Zapad čak pristao i na odlaganje smene Bašara al Asada

Moskva promenila ploču

Ispod površine, ipak, moskovska vizija budućnosti Sirije je promenljiva. I predsednik Putin i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prestali su da sve sirijske opozicionare nazivaju "teroristima", što sugeriše da bi neke umerene grupacije mogle biti prepoznate od strane Moskve kao legitimni igrači.

Asad je srž problema, a ne rešenje

Takva vizija drastično se razlikuje od one kakvu ima Zapad i većina bliskoistočnih zemalja. Za njih je Asad srž probelma pre nego deo bilo kakvog rešenja. Moskva takođe ima uske vidike koje opozicione snage bi prihvatila kao legitimne igrače. Kremlj nastavlja da daje prevelik značaj režimu koji, u krajnjem slučaju, kontroliše samo četvrtinu sirijske teritorije.

Lavrov je nedavno razjasnio ovu promenu najavom da je Moskva spremna na dogovor sa Sirijcima "koji su zainteresovani da obezbede interese u svojoj zemlji".

Moskva takođe više ne isključuje ni mogućnost da Asad dobije zamenu. Kremlj vidi transformaciju njegovog režima kao neminovnost. Raspoređivanje ruskih vojnih snaga na sirijskoj teritoriji može se tumačiti i kao način da Moskva osigura glavnu reč u odlukama oko promene režima.

Kremlj je takođe zabrinut i za dugoročne ruske interese kao što je sudbina hrišćanskog stanovništva u Siriji.

Čak je i odluka za pokretanje vazdušnih napada verovatno deo šire ruske strategije u cilju rešavanja sirijske krize po moskovskim uslovima. Putin i dalje insistira na mirovnom sporazumu na osnovu postojećih sirijskih struktura i institucija.

Da bi ubedio međunarodnu zajednicu, Kremlj je uspostavio pristup na dva koloseka. Na diplomatskom frontu, Moskva se bavi aktivnim dijalogom sa zapadnim i bliskoistočnim zemljama, posebno onim u Persijskom zalivu. Vojno, ruska podrška pomaže ostvarivanju garancija da će se Asadov režim održati dovoljno dugo da Kremlj postigne željeni proboj na diplomatskom putu.

Vojna akcija kao garancija

Putin tako može da iskoristi ruske vojna akcije u Siriji kao važnu polugu.

Prisustvo ruskih snaga osigurava da svaka odluka o budućnosti Sirije ne može biti doneta bez učešća Moskve. Nije slučajnost da je 48 sati pošto je Rusija pokrenula vazduše napade intezitet diplomatskih odnosa između Moskve i Zapada porastao.

Ipak, ukoliko Zapad čvrsto odbaci Putinovu inicijativu sirijska budućnost mogla bi postati još sumornija. Postoje mnoge zainteresovane strane u Moskvi koje vide nelogičnosti u kooperaciji u Siriji. Oni bi bili srećni kada bi se fokus postavio na podupiranje Asadovog režima i povećanje ruske vojne podrške tome.

Ovo možda neće spasiti Damask od propasti. Ali će produžiti sukob i podići broj žrtava na svim stranama.

Rusi su već signalizirali da bi mogli da podignu uloge u igri. Sastanci koji su počeli u Njujorku mogu biti pilika Rusima da krenu u produktivnijem smeru.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.10.2015. 07:27
Vracamo se u stara dobra vremena - podele plena !? ... Severna i JuznaKoreja , Severni i Juzni Vijetnam , Istocna i Zapadna Nemacka ... Sta zvuci lepse "Severna i Juzna Sirija" ili "Istocna i Zapadna Sirija" ?
Ponedeljak 05.10.2015. 23:56
Vesti vi ste bas prave patriote. Nikada nisam video kameleone koji nisu menjali boju.
Utorak 06.10.2015. 08:26
a i ja budala kad ne pogledam prvo odakle je vest preuzeta...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online