Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
08:15 >> 20:11h
RTS A

UŽIVO: Građani biraju predsednika

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima građani biraju predsednika države u drugom krugu predsedničkih izbora. Prvi na glasačkom listiću, koji je svetlo drap boje, je Boris Tadić, a drugi je Nikolić. Kao i pre dve nedelje pratite sa nama uživo najnovije informacije sa birališta i rezultate glasanja.

U prvom satu glasali uglavnom najstariji sugrađani
 
20:29 CeSid do 19 časova glasalo 41,5 odsto birača

19:20 RIK: Do 18 glasalo 36,83 odsto birača

Do 18 časova na teritoriji Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 36,83 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija. Na teritoriji Srbije na izborima 6. maja do 18 sati je izašlo 48,28 odsto birača.

 

Kako je saopštio RIK, u Vojvodini je na birališta izašlo 38,78 odsto građana sa pravom glasa. U centralnoj Srbiji je glasalo 35,92 odsto upisanih birača. Kako je saopštio RIK, u Beogradu je do 18 sati glasalo 36,09 odsto birača, u Novom Sadu 38,53 odsto, u Nišu 37,15 odsto, Kragujevcu 33,28 odsto, a u Čačku 32,14 odsto.

RIK je naveo da do sada nije bilo krupnijih nepravilnosti.

18:15 CESID: Do 17 sati glasalo 33 odsto birača

CESID je saopštio da je u Srbiji do 17 sati u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo 33 odsto od ukupnog broja birača i da se "odziv stabilizovao na relativno niskom nivou".

 

"Pre dve nedelje u prvom krugu izbora do 17 sati je glasalo 11 odsto više birača, ali odziv danas je za dva odsto veći od odziva u drugom krugu predsedničkih izbora 2004. godine", rekao je direktor CESID-a Marko Blagojević.

 

Blagojević je naveo da po odzivu prednjači Vojvodina, gde je do 17 sati za predsednika Srbije glasalo 34,5 odsto od upisanih birača, dok je u centralnoj Srbiji ispodprosečan odziv od 32,5 odsto, a Beograd je na samom kraju sa 32,2 odsto glasalih.

 

CESID-ovi posmatrači nisu zabeležili nepravilnosti u protekla tri sata, što znači da se izbori odvijaju bolje nego pre dve nedelje, dodao je Blagojević.
 

15:44 U Leskovcu napadnut predsednik biračkog odbora

Ispred biračkog mesta u Domu kulture Roma u Leskovcu dvojica glasača fizički su napali predsednika biračkog odbora kada je pokušao da smiri svađu među glasačima koji su čekali u redu. U policiji je potvrđeno da se incident desio i da su uzete izjave od učesnika tuče. Član Gradske izborne komisije Ivan Mladenović rekao je da taj incident nije uticao na proces glasanja.

15:30 Izlaznost na Kosovu 11 odsto do 14h

Na Kosovu je do 14 sati u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo 11 odsto građana sa pravom glasa, rekao je agenciji Beta portparol misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon. Gaon je rekao agenciji Beta da je na svih 90 biračkih mesta na Kosovu do 14 sati danas izašlo 11 odsto, od oko 110.000 upisanih birača na
Kosovu. Biračka mesta na Kosovu čuvaju pripadnici kosovske policije. Ta biračka mesta obišli su šef misije OEBS-a na kosovu Verner Almhofer, kao i ambasadori pojedinih zapadnih zemalja. Na biračkim mestima na teritoriji Kosova građani se i u ovom izbornom krugu žale da ih nema na spiskovima.

15:14 RIK: Do 14h za 8,48 odsto manje glasača nego u prvom krugu

Do 14.00 na teritoriji cele Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 23,19 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija (RIK). Na teritoriji cele Srbije na izborima 6. maja do 14 sati je izašlo 31,67 odsto birača, što znači da je sada glasalo 8,48 odsto birača manje. U Vojvodini je na birališta izašlo 23,73 odsto građana sa pravom glasa. U centralnoj Srbiji je glasalo 22,95 odsto upisanih birača. U Beogradu je do 14 sati glasalo 23,67 odsto birača, a u Novom Sadu je do 14.00 glasalo 25,16 odsto. U Nišu 23,46 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na izbore. Prema podacima RIK-a, u Kragujevcu je izlaznost do 14 časova bila 21,04 odsto, a u Čačku 20,11 odsto.

14:26 Tuča Naprednjaka i Demokrata u Vranju
Prema rečima očevidaca nekoliko mladića za koje se pretpostavlja da su iz SNS, nasrnuli su na jednog mladića iz DS. U tuči je stradao i predsednik vranjskih demokrata Goran Stefanović, koji je pokušao da zaštiti mladića.
14:02 Velimir Ilić došao sam na glasanje

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić glasao jena biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u čačanskom naselju Atenica. Ilić je na glasanje došao sam.

13:20 Glasao i Vojislav Koštunica

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica glasao je danas, nešto posle 13 časova, na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad Na biračko mesto u Gospodar Jevremovoj ulici na Dorćolu Koštunica je došao sa suprugom Zoricom.

13:13 Dušan Petrović glasao u Šapcu

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović glasao je oko 12 časova na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Donji Šor", u Šapcu. Petrović je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

12:00 Glasala Ružica Đinđić

Ružica Đinđić glasala je u podne na biralištu u Mesnoj zajednici "4. juli" u beogradskom naselju Dedinje. Ružica Đinđić koja je druga na listi "Izbor za bolju život", na glasanje je došla sama.

11:05 Do devet sati glasalo 4,9 odsto - U drugom krugu predsedničkih izbora do devet časova u Srbiji je glasalo 4,9 odsto birača, a u Vojvodini 6,1 odsto, saopštio je danas CeSid. "Sve je proteklo gotovo bez ikakvih problema u prva dva sata", rekao je programski direktor Cesida Marko Blagojević. On je kazao da su do sada zabeležene dve nepravilnosti, ali da je situacija bolja nego pre dve nedelje.
10:57 Nikolić glasao na Novom Beogradu - Kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" za predsednika Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas nešto posle 10.00 u bloku 11C u Novom Beogradu na biračkom mestu u osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi". Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom. 
10: 43 Svi Tadići glasali zajedno - Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić glasao je danas nešto posle 10 časova, na biračkom merstu 34 u ulici Koste Stojanovića 2, u beogradskoj opštini Stari grad. Tadić je na glasanje došao sa suprugom, ćerkama, ocem i majkom.
10: 40 Dačić glasao sa suprugom - Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas nešto posle 10.00 sati na biračkom mestu broj 37 na Dedinju.
09:33 Čeda glasao prvi - Predsednik Liberalno demokratske parije Čedomir Jovanović glasao je jutros na biračkom mestu pet, u Mesnoj zajednici Ušće na Novom Beogradu. Jovanović je na glasanje došao u pratnji supruge Jelene.
09: 30 Cesid broji glasove pred građanima -  Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i novinska agencija Tanjug organizuju praćenje i izveštavanje o toku izbornog procesa i samom rezultatu izbora za predsednika Srbije. Rezultati će biti saopštavani na osnovu reprezentativnog uzorka, ažurirani na svakih 30 sekundi, i to će biti procena rezultata izbora. Rezultati koji će biti prezentovani u izbornoj noći ne uključuju podatke sa teritorije Kosova i Metohije, zbog čega će se Cesid uzdržati od davanja preliminarnih procena.

Ukupno 6.771.479 birača izjašnjava se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja su otvorena od sedam, a biće zatvorena u 20 sati. Prvi na birališta izašli su građani koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji koji su glasali juče. Danas glasaju u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj, a glasaće se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu. Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na opštim izborima, otvoreno je 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Drugi krug predsedničkih izbora sprovodi se i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mesta, a glasovi sa teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon rekao i da izborni proces koji u pokrajini sprovodi OEBS ne prate klasični posmatrači, ali da će OEBS omogućiti svim zainteresovanim grupama, poput nevladinih organizacija i diplomatskih predstavništava, da posete birališta i sami procene kako teku izbori.

U blizini biračkih mesta na Kosmetu može se videti prisustvo lokalne policije koja je zadužena za očuvanje javnog reda i mira. Ispred birališta istaknute su zastave Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a birački odbori su sastavljeni od po pet lica koja su tu ispred OEBS-a.

Među biračkim mestima u zemlji je i 29 onih koja su smeštena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Glasanje za predsednika države obavlja se po istim zakonskim pravilima koji važe za izbor poslanika, pa tako birači mogu da glasaju samo ako biračkom odboru pruže na uvid važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana.

Birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koji je trebalo da dobiju na kućnu adresu, a ukoliko želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, jer je nemoćno ili sprečeno lice, o tome treba da obavesti birački odbor na dan glasanja, najkasnije do 11 sati, i oni će doći do njega. Glasaču, koji se na mestu glasanja zatekne u 20 sati biće omogućeno glasanje.

Novi šef države biće kandidat koji u drugom krugu predsedničkih izbora dobije više glasova, a mandat će mu trajati pet godina. Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe za 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Završetkom drugog kruga predsedničkih izbora biće zaokružen izborni proces na svim novoima u Srbiji, koja će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online