Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2010.
00:12
Vestionline A

Kako je Artemije zaista smenjen?

Strasti oko smene episkopa raško-prizrenskog Artemija ni posle pet dana ne jenjavaju, a zakulisno klupko se sve više zamotava. To potvrđuju i dopisi Svetog arhijerejskog sinoda SPC koji su u četvrtak, 18. februara, stigli na e-mail redakcije portala „Vesti-online“ od jednog sveštenika.

Ko je tu šta radio: vladika Artemije

Iz tih dopisa Sinoda, poslatim episkopu Artemiju 5. februara 2010. godine u kasnim poslepodnevnim satima, proizilazi da su odluke o ispitivanju episkopa Artemija i finansijskog poslovanja njegove eparhije donete pre sednice Svetog arhijerejskog sinoda koja je održana 13. februara u Patrijaršiji SPC u Beogradu.

Sednici Svetog arhijerejskog sinoda od 5. februara, kako sam tvrdi, episkop Artemije nije prisustvovao.

U jednom od novih dopisa koji je faksom poslat episkopu Artemiju 5. februara u 16.28 sati, a koji nosi delovodni broj 106, Sinod SPC umoljava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija „da u sredu, 10. februara 2010. godine, otputuju u manastir Gračanicu - privremeno sedište Episkopa raško-prizrenskog Artemija, i tom prilikom saslušaju Preosvećenog Episkopa G. Artemija“.

Ova molba je upućena, kako se dalje navodi, s obzirom da se episkop raško-prizrenski Artemije „nije odazvao pozivu Svetog arhijerejskog sinoda (br.102 od 4. februara 2010.) da neodložno dođe na današnju sednicu Svetog arhijerejskog sinoda, o čemu ga juče lično obavestio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej“.

U drugom dopisu koji je redakcija „Vesti-online“ dobila, a koji je episkopu Artemiju istog dana faksom poslat u 16.31 sati i zaveden pod brojem 108, nalazi se još jedna odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

U toj odluci, Sinod umoljava episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija da „uz pomoć protojereja-stavrofora Radivoja Panića (starešina crkve Svetog Save u Beogradu), protonamesnika Vladana Simića (sekretara Eparhijskog upravnog odbora Eparhije bačke) i jereja Miroslava Čolakovića (knjigovođe i finansijskog inspektora Eparhijskog upravnog odbora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke), 10. februara 2010. godine izvrše pregled finansijskog poslovanja Eparhije raško-prizrenske“.

Sve ove tvrdnje episkop raško-prizrenski Artemije negorao je u dopisu patrijarhu Irineju od 5. februara, koji su „Vesti-online“ objavile u tekstu pod nazivom „U laži su kratke noge, a duga brada“.


Na konferenciji za štampu održanoj u zgradi Patrijaršije u Beogradu 13. februara episkop bački Irinej je, između ostalog, rekao da je episkop raško-prizrenski Artemije uredno pozvan na sednicu Svetog arhijerejskog sinoda na koji se poziv nije odazvao i nije došao da prisustvuje sednici.

Takođe je rekao da je Sinod zbog toga odlučio da pošalje svoju delegaciju u Gračanicu da sasluša episkopa Artemija i da izvrši kontrolu finansijskog poslovanja Eparhije raško-prizrenske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online