Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.08.2016.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Epidemija lažnih titula (4): Neznalice imaju prednost!

U Srbiji je izgleda bolje imati diplomu nekog od privatnih fakulteta nego prestižnog Harvarda, Jejla ili Sorbone. To govori iskustvo mladih srpskih doktoranata koje je nostalgija vratila kući, da bi u domovini počele njihove muke sa zaposlenjem.

A. Čukić
Problemi sa notrifikacijom: Jovana Ružičić

U državnim institucijama po pravilu mesta nema, jer iskustvo kaže da su se tamo nagomilali brojni kadrovi sa partijskim knjižicama. Ne prolaze bolje ni kada sa desetkama u indeksu pokušaju da konkurišu za predavače na nekom od državnih univerziteta. Već par godina unazad kruži anegdota o univerzitetskom profesoru koji nije mogao da sakrije strah da će ga mladi akademci oterati u penziju.

- Šta će biti sa mnom ako dođu ovi sa Harvarda i Kembridža - zavapila je ova seda glava okoštala u profesorskom kabinetu.

Jedna od onih koji su diplomu stekli van Srbije je Jovana Ružičić. Ona se u Srbiju vratila sa zvanjem magistra za odnose sa javnošću na američkom Mičigen stejt univerzitetu. Za "Vesti" kaže da je ne čudi gomila sumnjivih diploma i plagiranih doktorata, koja je dokaz da smo "otišli u pogrešnom pravcu".

- Znanje je u Srbiji u poslednjem planu. Uopšte se ne ceni, a sadašnje vrednosti u društvu se takve da uopšte ne bih želela da mi deca rastu u takvoj društvenoj klimi. Glavna poruka sada je učlani se u stranke na vlasti i sve ćeš u životu završiti, od diplome neretko sumnjive ili lažne, pa do zaposlenja. To nam govori - ne radite i ne trudite se, zna se jedini način za sigurno uhlebljenje i to u državnim institucijama. Kako će se sa takvima razvijati i ova država i naš narod - pita ova mlada žena.

Koliko se znanje ne ceni, jasno je na njenom primeru. Po povratku iz SAD, uspela je na neko vreme da bude na dobroj poziciji u jednoj od firmi u većinskom državnom vlasništvu. Zbog gotovo nemoguće i skupe procedure nostrifikacije američkih diploma dobijala je platu u rangu službenika sa završenom srednjom školom. Prošle godine je priznavanje diploma navodno uprošćeno i sa fakulteta prebačeno Ministarstvu za obrazovanje, pa bi ovaj posao za "strane diplomce" trebalo da bude i brži i znatno jeftiniji.

- Trenutno ta nostrifikacija ne funkcioniše, možda i zato što se nisu snašli, pa su zagušeni diplomama iz inostranstva - priča Jovana.

Neki opet spakovali kofere

Jovana je otvorila neprofitni Centar za mame da bi pomogla ženama u Srbiji.
- Većina vrlo školovanih mladih ljudi povratnika se sama snalazila i nešto radi, a vrlo malo njih je uspelo da se domogne državnih institucija, ali je pitanje da li je i koliko njihovo znanje iskorišćeno - ocenila je naša sagovornica.
Ne mali broj mladih koji su se vratili kući sa prestižnim zvanjem i znanjem je, kako otkriva, videlo da ne može ništa da uradi, pa su spakovali kofere i opet otišli iz Srbije.
- Ima i onih kao ja koji su pokrenuli sopstveni posao - kaže Jovana.

Napominje i da je u Srbiji uvreženo nepisano pravilo da si sa fakultetskom diplomom završio obrazovanje, za razliku od sveta gde je učenje i usavršavanje proces koji traje čitavog života.

- Zbog sumnjivih diploma i doktorata i ostalih faktora u Srbiji o kojima sam govorila imamo na delu "tri N", neznanje, nesposobnost i nekompetentnost - zaključila je naša sagovornica.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2016. 10:32
Na zalost mnogo je nesposobnjakovica koji zavrse fakultet... Obicno apsolventi zamisljaju da su neka uzvisena vrsta zato sto zavrsavaju fakultet. Za cetiri godine citanja knjiga iz svoje struke, misle da su popili svo znanje sveta. Studenti = usijane glave...
Sreda 03.08.2016. 09:43
Prodaje Ciga na buvljaku lažne diplome... - Pošto diploma ekonomskog fakulteta? - 6 'iljade evra - Ma idi bre! Mnogo to... - Kako bre mnogo, znaš ti kol'ko traje ekonomski fakultet? 4 godine... - A koliko je diploma ETF-a? - 8 'iljade - Ama čoveče, mnogo bre... - Di bre mnogo, jel' znaš ti da se ETF sluša 5 godina?... - A koliko je diploma Medicinskog fakulteta? - Deset hiljade evra! - Joooooj bre, gde toliko, sve skuplje i skuplje... - Pa bre š'a 'oćeš, o'š džaba doktor da budeš? - A jel' može to malo jeftinije? - Dobro, da ti dam za 9, al' da te malo propitam...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online