Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 19.11.2010.
10:19 >> 17:05h
Vestionline A

SPC: Artemije i verno mu monaštvo su sektaši

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje u kojem vladiku Artemija, monahe i vernike, koji ga podržavaju, naziva sektašima i raskolnicima. Povod za to je liturgija koju je vladika jutros, i pored zabrane, služio u trpezariji manastira Duboki potok, u prisustvu 50 monaha. Iz crkvenih krugova se danas čulo da će Sabor na današnjem zasedanju raščiniti vladiku Artemija.

Ruski mitropolit Ilarion Alfejev i vladika Artemije (foto: arhiva)

Kako saznaju Vesti-online u Dubokom potoku se noćas nije spavalo jer je jutros u četiri sata počelo jutrenje, a posle toga liturgija, sve po manastirskom tipiku.

Liturgija je jutros služena u manastirskoj trpezariji pošto je iguman Romilo odbio da otključa crkvu, pravdajući se da je dobio takvo naređenje. 

Eparhija raško prizrenska poslala je saopštenje u kojem kaže da je "jedan od monaha episkopa Artemija, Kiprijan Keljević, koji je pre dolaska u manastir izdržavao kaznu robije, a koji je poznat po neredima pred manastirom Gračanicom u februaru 2010, kao i sukobu sa policijom u Beogradu 10. oktobra, lično pretio igumanu Romilu i oduzeo mu nasilno dva mobilna telefona, ključ od kelije i ključ od vozila".


Krivična tužba protiv Artemija?

 

Među "najtežim merama" kojima može biti kažnjen vladika Artemije može se naće i krivična tužba, saopštila je eparhija raško-prizrenska. Eparhija kaže da je vladika uzurpirao manastir Duboki potok i da ne namerava da se sa svojim sledbenicima vrati u manastir Šišatovac. Uzurpacija imovine je, kako navodi SPC, ozbiljan prestup koji podrazumijeva i mogućnost pokretanja krivičnih tužbi pri sudovima Srbije.

Dalje se navodi da je iguman Romilo u "svojevrsnom statusu taoca u manastiru koji su okupirale pristalice vladike Artemija", iako su mu telefoni i ključevi kasnije vraćeni. "Sa ocem Romilom su u njegovoj keliji dvojica sveštenika koje je eparhija odredila da mu se nađu pri ruci ukoliko bude novih pokušaja pretnji", piše u saopštenju. 

Eparhija navodi da je tokom liturgije Artemija sasluživalo devet odbelih jeromonaha i tri jerođakona od kojih su trojica raščinjeni na crkvenom sudu, a ostali na čelu sa bivšim igumanom crnorečkim Nikolajem osuđeni na višegodišnje crkvene zabrane sveštenodejstva i pričešća.


"Sveštenstvo i monaštvo eparhije raško-prizrenske koje je verno crkvenom poretku i nadležnim eparhijskim vlastima i koje ne želi da učestvuje u cepanju rize Svetoga Save i crkvenog jedinstva, odlučno je u stavu da se uzurpatorima ne dozvoli ulazak ni u jedan hram eparhije raško-prizrenske. Sveštenstvo sa vernim narodom već je angažovano na više lokacija da bude spremno da odbrani svetinje od pokušaja nasilnog provaljivanja", piše u saopštenju.

U crkvenim krugovima je rečeno da će Sabor najdrastičnije reagovati povodom onoga što se sinoć i jutros dešavalo u manastiru Duboki potok i da će na danšnjoj sednici Sabora vladika Artemije najverovatnije biti raščinjen, jer je "krenuo putem Miraša Dedeića". 

Vladika Artemije je sektaš

 

Sabor Srpske pravoslavne crkve izdao je danas saopštenje u kojem vladiku Artemija i verne mu monahe naziva sektašima i "lutajućim monasima i monahinjama", a narod koji ga podržava "zabludelim istomišljenicima". Prenosimo Vam saopštenje SPC-a u celini. 

 

"Putujući monasi i monahinje"

 "I pored izričite zabrane sveštenodejstva, koju mu je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve 15. oktobra 2010. godine izrekao zbog njegovih antikanonskih postupaka i neprihvatanja odluka najviših jerarhijskih tela, Episkop Artemije je, bez odobrenja Svetog Arhijerejskog Sabora, administratora Eparhije raško-prizrenske i novoimenovanog Episkopa raško-prizrenskog, danas služio svetu Liturgiju u manastiru Duboki Potok (opština Zubin Potok), a sasluživala mu je grupa klirika, njegovih pristalica, koji su takođe pod zabranom sveštenodejstva. Neovlašćenim služenjem svete Liturgije i zloupotrebom gostoprimstva ovog manastira Srpske Pravoslavne Crkve prekršeno je više crkvenih kanona, pa je Episkop Artemije, zajedno sa svojim sledbenicima, ovim krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo Srpske Pravoslavne Crkve.

 


Sveti Arhijerejski Sabor obaveštava javnost da Episkop Artemije u svojim samovoljnim, nekanonskim i po jedinstvo Crkve razornim aktivnostima nema podršku Episkopata, kao ni sveštenstva i monaštva Srpske Pravoslavne Crkve, koje je ostalo verno svom svetosavskom nasleđu i vekovnom crkvenom poretku.
Vladiku Artemija sledi četrdesetak odbeglih monaha i monahinja koji su pogazili osnovni monaški zavet poslušnosti, kao i mali broj putujućih pristalica, koji su se u poslednje vreme okupljali u manastiru Šišatovcu i deluju kao svojevrsna sekta, odvojena od redovnog liturgijsko-crkvenog života Crkve. Sve delatnosti Episkopa Artemija po samovoljnom napuštanju manastira Šišatovca i pri pokušaju uzurpacije eparhijske vlasti i manastira Duboki Potok kanonski su ništavne i neblagodatne. Sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske (osim spomenutih lutajućih monaha i monahinja) ostalo je verno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na čelu sa Patrijarhom srpskim.

 


Sveti Arhijerejski Sabor i ovom prilikom poziva verni narod naše svete Crkve da ne prihvata neistine i manipulacije sektaški nastrojenih pristalica Episkopa Artemija i da ničim ne učestvuje u njihovim anticrkvenim aktivnostima, kako ne bi i sami preuzeli odgovornost za neblagosloveno držanje i cepanje jedinstva Crkve.
Sveti Arhijerejski Sabor poziva episkopa Artemija i njegove zabludele istomišljenike i poslušnike na pokajanje i povratak blagodatnom crkvenom jedinstvu i kanonskom poretku, radi spasenja svoga i spasenja drugih, naročito onih koji mu veruju i sleduju".

Noćas i rano jutros, kada se dolazilo u Duboki potok, monaštvo koje je krenulo iz centralnog dela Srbije i do pola sata je zadržavano na admonistrativnom prelazu. I srpski i albanski policajci ispitivali su ih kuda i zašto idu, što ranije bila praksa kada je reč o ljudima u mantijama.    

U manastiru Duboki potok jutros su se pojavili i neki od monaha i sveštenika koji su ostali u eparhiji raško-prizrenskoj. Takođe, veliki broj vernika koji žive u tom delu KiM od noćas se nalazi u manastiru i oko njega uz obrazloženje "da brinu za bezbednost" vladike Artemija i njegovih monaha. Eparhija raško-prizrenska je saopštila da na jutrašnjoj liturgiji vladike Artemija nije bilo vernika.

Kako nezvanično saznajemo, od kako se pronela vest da je episkop lipljanski Teodosije izabran za novog episkopa eparhije raško-prizrenske mnogi monasi koji su za vreme privremene uprave opstajali počeli su da se pakuju. 

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije stigao je sinoć, nešto pre 22 sata, na Kosovo i Metohiju, sa nekolicinom monaha koji su bili u njegovoj pratnji. Čim je stigao u manastir Duboki potok Artemije je najavio da će danas u ovom manastiru služiti jutarnju liturgiju.

Monasi manastira Crna reka poslali su tokom noći saopštenje u kojem optužuju patrijarha Irineja i Sinod za pravljenej raskola u SPC. Prenosimo vam ga u celini.  

 

Patrijarh i Sinodalci proizveli raskol u SPC


Vinovnici raskola razotkrili sebe
Pored živog Episkopa raško-prizrenskog određen preljubnik

Dugotrajni već napor na stvaranju raskola u Srpskoj Crkvi od strane Patrijarha Irineja i Sinodalaca (kao i njihovih istomišljenika među Episkopima), danas je urodio plodom. Današnjim proglašenjem tobožnjeg Episkopa raško-prizrenskog, pored živog kanonskog Episkopa raško-prizrenskog Artemija, ostvarila se njihova davnašnja namera i želja, stvoren je raskol u SPC. Tim činom su se i oni svrstali među raskolnike, ne ni tako malobrojne u istoriji Crkve.

 

Praksa koja je izričito zabranjena kanonskim ustrojstvom Crkve, da se pored živog nadležnog Episkopa imenuje drugi, danas je primenjena u Srpskoj Crkvi. To je bio najsigurniji način tvorcima raskola da dostignu ostvarenje svoga cilja.

 

Tim činom Patrijarh je za samo nekoliko meseci nakon svoga izbora uspeo da stvori raskol u Crkvi - to nije uspelo čak ni njegovom prethodniku Patrijarhu Germanu, koji je kao poslušnik Brozovog režima za vreme svoga mandata proizveo dva raskola, Makedonski i Američki, ali ne takvom brzinom.


Stvaranje raskola ni mučenička krv ne može oprati, svedoči samosvest Crkve, te su stoga i današnji raskolnici zapravo dostojni svakog žaljenja, jer su upali u ponor iz koga nema spasenja. Njihova imena ostaće crnim slovima upisana u istoriji.

 

Na taj način vinovnici raskola, Patrijarh i Sinodalci - Irinej Bulović, Amfilohije Radović, Grigorije Durić, Fotije Sladojević, nezaobilazno i Atanasije Jevtić (svakako i njihovi pomagači među Episkopima), i formalno su otpali od životvornog tela Crkve. Mnogobrojna i dosadašnja njihova dela vodila su ka raskolu i stvarala su raskol, ali je današnjim činom ta tragična stvarnost i formalizovana.

 

Ličnost koja je proglašena za tobožnjeg Episkopa raško-prizrenskog osim mnogih drugih tereta na taj način na sebe je preuzela još jedan veliki greh - postala je preljubnik i bludnik (u duhovnom smislu). Ko će sa preljubnikom sutra imati opštenje i ko će rizikovati da sa njim zajedničari u prokletstvu koje je preuzeo, ostaje da se vidi.

 

Izražavajući istinsku žalost zbog nove rane koja se nanosi telu Srpske Crkve, žaleći i nove raskolnike koji ovim činom nasleđuju večnu pogibao, apelujemo na Srbe, u državi Srbiji i van nje, da se mole Ustrojitelju Crkve kako bi ova najnovija duboka rana bila što pre zalečena, na način kako nas uči Sveto Predanje, i kako je to već mnogo puta do sada potvrđeno i ukazano od strane Svetih Otaca.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 10:24
Na mnogaja ljeta vladiko
Petak 19.11.2010. 10:19
samo da se podjeli crkva i onda stvar je završena.još malo pa beogradski pašaluk.sram vas bilo sve skupa po redu prozirniji ste nego voda.
Petak 19.11.2010. 22:47
Pazi majku mu! Sad su dakle i vladika, i njegove pristalice sektasi! A sta je ostatak crkve, ako bolje razmotrimo situaciju??? Pa zar nije u pocetku Hriscanstva, i samo Hriscanstvo nazivano sektom? Ko u stvari odlucuje ko je sektas, a ko nije? Treba li da nas sad i SPC vodi u bratoljubive ratove, samo zato sto jedni prihvataju ovu, a drugi onu odluku Sinoda? Malo smo ginuli, pa sad treba da ginemo i izmedju nas! A zbog cega? Samo zato sto neki strahuju da ce im kasa ostati prazna?! Pa ako nastavite da se dijelite, nista vam drugo ni ne preostaje!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online