139 godina od ustanka protiv Turaka u Nevesinju

0

Odali počast palim borcima: Savez potomaka ratnika Srbije
 

Predsednik Saveza Ljubomir Marković rekao je da je ustanak, koji je izbio na današnji dan 1857. godine, veoma značajan, jer je bio nastavak istorijskih težnji za oslobođenje balkanskih naroda od Turske.

 

On kaže da je ovaj ustanak protiv Turaka inspirativno i mobilizatorski delovao i kasnije u borbi protiv drugog protivnika – Austrougarske monarhije.

 

"Ostavio je likove junaka, koji danas opominju da se i sopstvenim snagama mora braniti otadžbina, jer kada čovjek nema slobode, nezavisnost i otadžbine, onda nema ničega", rekao je Marković.

 

Mića Ljubibratić, jedan od vođa bosansko-hercegovačkog ustanka u Nevesinju, rođen je u selu Ljubovu kod Trebinja 1839. godine, a umro 2. februara 1889. godine.

 

"Bio je hrabar, neustrašiv, veliki rodoljub i uzor ustanicima, među kojima je prvi kretao u akcije. Za 50 godina života iza sebe je ostavio sjajan lik i delo", rekao je Marković.

 

Ljubibratić je ostao poznat po redu i disciplini, a napisao je i normativna akta, kojim je uredio Privremenu hercegovačku upravu. Ustanak protiv Turaka, poznat kao Nevesinjska puška, izbio je na današnji dan 1857. godine i proširio se na celu BiH, a ustanike su podržale i Crna Gora i Srbija što je dovelo do početka srpsko-turskog rata.

 

Delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine danas je posetila i grob velikog srpskog pisca Petra Kočića, koji je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here