Pexels

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata značajnim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična. Karotenoidi su zaslužni za narandžastu boju ove namirnice, ali i za mnoga blagotvorna svojstva bundeve.

Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

1. Pozitivno utiče na imunitet

Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži telu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti. Ulje bundeve pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija bundeve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.

2. Idealna za lepu i negovanu kožu

Beta-karoten u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi, piše “BBCgoodfood”.

3. Povoljna za oči i nervni sistem

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidant i štiti oko od katarakte.

Semenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here