EPA-EFE

Da to što je u poslednjih nedelju dana od koronavirusa preminuo tridesetpetogodišnji novinar i dva muzičara u četrdesetim godinama nije slučajnost potvrđuje dr Anđela Gavrilović, neurolog u KBC Zvezdara. Napominje da se u ovom talasu koronavirusa kod mlađih ljudi razvija teža klinička slika, koja može da dovede i do smrtnog ishoda.

Prekjuče je javnost potresla vest da je osnivač i basista pank benda “Čovek bez sluha” iz Kragujevca, Mikica Zdravković, preminuo u 47. godini posle višednevne borbe sa posledicama infekcije koronavirusom.

Dva dana pre toga, u KBC Dragiša Mišović u Beogradu, od posledica zaraze koronavirusom, u 35. godini, preminuo je glavni i odgovorni urednik čačanske novinske agencije MNA, Miloš Lukić, koji je od 2007. do 2016. godine bio urednik i novinar u TV servisu Novinske agencije FoNet.

U utorak je borbu sa koronavirusom u 45. godini života izgubio Bojan Zlatanović, poznatiji pod nadimkom Tokan, koji je bio bubnjar grupe Amadeus bend.

Dr Gavrilović kaže za Nova.rs da “pik oboljevanja sada jesu osobe u četrdesetim i pedesetim godinama”.

– Klinička slika daleko je teža nego što je bila u prethodnim talasima. Gotovo svi pacijenti oboleli od koronavirusa zahtevaju kiseoničnu potporu i dvojnu ili trojnu antibiotsku terapiju, uz ostalu terapiju po protokolu – objašnjava ona.

Upozorava da je klinička slika kod pacijenata u početku najčešće blaga, da bi se teži obolici ispoljili kasnije.

– Bolest ispoljava pogoršanje u drugoj nedelji od početka i to sa stravičnim slikama obostrane upale pluća – kaže Gavrilović.

Kao uzrok težih stanja kod mlađih osoba, pa i veće smrtnosti, vidi to što većina bolesnika nakon odlazaka u kovid ambulante počinje kućno lečenje, da bi u bolnice bili primljeni kasno.

– To je posledica manjka kapaciteta u bolnicama koji su namenjeni za pacijente sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Takođe, zbog velikog broja prvih pregleda u kovid ambulantama, kontrole se odlažu ili ne sprovode, pa se pogoršanja ne prepoznaju na vreme – upozorava doktorka koja je članica udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Navodi da do nje stižu i informacije o tome da su asimptomatski pozitivni građani, kao lakši pacijenti, prinuđeni da idu na posao umesto da budu u kućnoj izolaciji ili na kućnom lečenju.

Dodaje da među obolelima od koronavirusa ima i starijih pacijenata, koji i maju više od 80 godina i pridružene bolesti, zbog čega se kod njih brže razvijaju teži oblici bolesti.

1 COMMENT

  1. Za neupucene, a i za one koji ne moze da podignu glavu u nebo od svojih telefona, mi smo, svi na ovoj jadnoj planeti bili prskani I zaprasivani kao stetocine od marta meseca. Tragovi po nebu od tih otrova koji nam prave koronu su bili svuda i to po ovakvom redosledu, ujutru na istoku, preko dana na jugu, a kasnije u toku dana na zapadu. Sta to znaci? To znaci, da je neko ubacio neki viruscic, puno otrova, i zaklonio sunce, prirodni vitamin zdravlja i vitamina D, i onda pomor…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here