pixabay.com

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se brodovima pod ruskom zastavom zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje, saopštila je pres služba kabineta šefa države.

“Konkretno, utvrđuju se uslovi za rad unutrašnjeg vodnog saobraćaja, korišćenje unutrašnjih plovnih puteva i njihovih priobalnih traka za plovidbu. Reguliše se pitanje imovine potonule na unutrašnjim plovnim putevima, odgovornost brodovlasnika za narušavanje zakona o unutrašnjem vodnom saobraćaju i slično. Zakon takode sprovodi osnovne zahteve direktiva i propisa EU prema Sporazumu o pridruživanju sa EU@, navodi se u saopštenju.

Vlada je podržala zakon 3. decembra, a prema tekstu zakona, zabranjen je ulazak na unutrašnje plovne puteve Ukrajine brodovima koji plove pod zastavom “države-agresora” (ukrajinski parlament je u januaru 2015. godine usvojio izjavu kojom se Rusija naziva “zemljom-agresorom”); brodovima koji pripadaju državljanima “države-agresora”, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su primenjene specijalne sankcije.

Unutrašnji rečni plovni putevi Ukrajine uključuju najveće reke Dunav, Dnjepar i Dnjestar.

Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here