Četiri zdravstvene prednosti mirođije: Začinska biljka koja čuva srce i sprečava nadimanje

0
Pixabay.com

Začinska biljka mirođija često se koristi za aromatizovanje supa, čorbi, salata, preliva i zimnice. Njen prepoznatljiv ukus i miris jela čine lepšim, a osim u kulinarstvu ova biljka koristi se i u ajurvedi za prevenciju i ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba.

List mirođije bogat je vitaminima A, C i D, a biljka sadrži i kalcijum, gvožđe, bakar, kalijum, magnezijum, cink, folat, mangan i dijetetska vlakna. Konzumiranje mirođije ne samo da štiti ćelije od slobodnih radikala, već može da bude od koristi i za očuvanje zdravlja očiju, za lepši izgled kože, jačanje imunog sistema, ublažavanje respiratornih infekcija…

koliko niste ljubitelj mirođije, možda ćete promeniti mišljenje kad saznate koliko ova začinska biljka može da bude dobar saveznik u očuvanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti.

1. Poboljšava varenje

Konzumiranje sveže iseckane mirođije, posute preko salate, smanjuje mogućnost nadimanja. Mirođija poboljšava varenje i sprečava stvaranje gasova u probavnom traktu.

2. Prikladna je za osobe sa dijabetesom

Zbog antioksidativnih svojstava mirođija se preporučuje kako osobama sa dijabetesom, tako i svima koji žele da preveniraju pojavu ovog stanja.

Studije su pokazale da različite ekstrakcije mirođije iz semena i lista, kao i esencijalno ulje mirođije mogu povoljno da utiču na smanjenje nivoa triglicerida, ukupnog holesterola i nivoa glukoze kod dijabetičara, objavljeno je u časopisu “Journal of tropical medicine”.

3. Može da utiče na snižavanje lošeg holesterola

Postoje i neke studije koje sugerišu da mirođija može da bude od koristi u regulisanju holesterola. Jedna studija je pokazala da upotreba mirođije povoljno utiče na sniženje nivoa LDL holesterola, triglicerida i ukupnog holesterola, ali nažalost ne utiče na povećanje dobrog, odnosno HDL holesterola.

Naravno, mirođija nije jedina stavka u ishrani na koju bi se trebalo osloniti ukoliko postoje problemi sa holesterolom.

4. Prijatelj srca

S obzirom na to da je bogata flavonoidima, mirođija se preporučuje u prevenciji srčanih oboljenja. Poznato je da flavonoidi pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, te je ovo još jedan od razloga da uvrstite mirođiju u ishranu.

Ko ne sme da jede mirođiju?

Iako je u najvećem broju slučajeva ova začinska biljka bezbedna za konzumiranje, postoje osobe koje bi trebalo da je izbegavaju. U retkim situacijama mirođija može da izazove alergijsku reakciju, povraćanje, dijareju, svrab unutar usne duplje, koprivnjaču na jeziku i oticanje grla. Osobe koje su alergične na šargarepu mogu da budu alergične i na mirođiju.

Takođe, trudnicama i osobama koje koriste lekove na bazi litijuma preporučuje se da veoma oprezno koriste ovu začinsku biljku, uz prethodnu konsultaciju sa doktorom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here