5 zdravstvenih prednosti orgazma

0
pixabay.com

Intimna fizička veza ima veliku važnost u odnosima. Kad se seksualna aktivnost smanji, parovi mogu doživeti osjećaj nepovezanosti, pogoršavajući probleme poput prekida komunikacije i pojačanog stresa koji dovodi do sukoba.

Međutim, značaj seksualne intimnosti nadilazi puko vezivanje, užitak i sreću unutar partnerstva. Redovni orgazmi nude mnoštvo dobrobiti za mentalno i fizičko blagostanje.

Orgazam, vrhunac seksualnog uzbuđenja, izaziva duboke osećaje zadovoljstva.

U nastavku donosimo pet načina na koje orgazam doprinosi boljem zdravlju.

Poboljšava raspoloženje

Tokom orgazma telo otpušta dopamin, koji se obično naziva hormonom “dobrog osećaja”, izazivajući osećaje užitka i zadovoljstva.

Ovaj neurotransmiter aktivira puteve nagrađivanja u mozgu, podstičući želju za takvim aktivnostima.

Osim toga, drugi hormoni koji podižu raspoloženje, poput serotonina, vazopresina i oksitocina (hormona ljubavi), mogu da pomognu u smanjenju nivoa kortizola, primarnog hormona stresa u telu.

Poboljšava kvalitet sna

Veruje se da sposobnost orgazma da podigne raspoloženje i ublaži stres podstiče bolji san. Studije su pokazale da značajan udeo učesnika izveštava o poboljšanom snu nakon upuštanja u seksualnu aktivnost ili doživljavanja orgazama pre spavanja.

Jača dno karlice

Iako su istraživanja ograničena, neke studije sugerišu da orgazam može da doprinese snazi dna karlice, što je korisno za žene nakon porođaja. Jačanje dna karlice može ublažiti urinarnu i fekalnu inkontinenciju, dok istovremeno poboljšava seksualnu funkciju.

Prednosti za zdravlje srca

Holističke dobrobiti seksualnog užitka, uključujući smanjenje stresa i bolji san, mogu pozitivno uticati na zdravlje srca. Naučni dokazi ukazuju na trajne dobrobiti za srčane bolesnike. Povećana seksualna aktivnost povezana je sa smanjenim rizikom od smrtnosti.

Ublažava bol

Endorfini koji se oslobađaju tokom orgazma, a koji doprinose poboljšanju raspoloženja i boljem snu, takođe mogu ublažiti osećaj bola. Takođe, dokazano je da orgazam može da olakša migrenu i cluster glavobolju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here