EPA-EFE/Fehim Demir

Migranti kao i voda, uvek nađu put, a u pohodu ka Evropskoj uniji u Srbiju stiču ne samo iz Severne Makedonije, već odnedavno i iz Albanije, preko Kosova. Da će u budućnosti Srbija biti nezaobilazna na toj trasi za “Vesti” kače Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć tražiocima azila, ukazujući da su migranti na Balkanskoj ruti, koji su pokušavali da uđu u Mađarsku i Hrvatsku, otvorili i treću nelegalnu deonicu ka Rumuniji.

– Balkanska trasa ide preko Turske, Grčke, Severne Makedonije i Srbije ka Zapadnoj Evropi. Koriste i izlaz iz Grčke u Albaniju, kroz Kosovo, centralnu Srbiju, pa na sever i dalje u zemlje EU. Poneko pokušava preko Sandžaka i Bosne i Hercegovine, ali retko, pošto im je BiH dodatna zemlja na ionako dugom putu, a da pritom nailaze na granici na hrvatsku policiju koja ih i nasilno vraća u BiH. Oni koji su dugo u prihvatnim centrima na severu Srbije, nalaze načine da ilegalno pređu u Rumuniju, da se odatle domognu zapadnoevropskih zemalja – priča Đurović.

Tuče i krađe

Najčešći ilegalni putnici su, kače, Sirijci koji čine 12 do 15 odsto svih migranata i Avganistanci, a ima i Iračana. njih u pokušajima da stignu u EU nije ih sprečila ni pandemija COVID-19, a naš sagovornik ukazuje da uglavnom stiču iz kampova u Turskoj i Grčkoj.

U Srbiji, prema podacima Komesarijata za izbeglice, boravi 5.000 migranata u kolektivnim centrima i 1.000 van njih. U tim brojkama, kako kače za “Vesti” Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, nema većih oscilacija kad zahladni vreme. On napominje da ima više problema sa migrantima u gradovima na severu Srbije i na izlaznim tačkama iz zemlje.

– Probleme prave oni koji bi samo da protrče kroz Srbiju. Više je tuča i krađa na severu, Subotici, Somboru i Kikindi gde su migranti brojniji, a gledaju samo kako da se što pre prebace do Mađarske i stignu do zapadne Evrope – objašnjava naš sagovornik.

Na putu migranata koji beže od ratnih razaranja, prema rečima Radoša Đurovića, nađu se krijumčari koji dobro naplate ilegalni prelazak u EU. Podaci Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala pokazuju da “paket aranžman” iz Turske ili Grčke do nekih drčava EU poput Hrvatske i Slovenije košta nekoliko hiljada evra.

Trgovci nesrećom

Iz Irana i Avganistana do EU je cena od 3.000 do 3.500 evra. Prema podacima ove organizacije s kraja 2020. put kroz Srbiju, od Preševa do Beograda košta 200 i još 250 evra do Subotice, odakle krijumčar traži 2.500 evra migrantu da ga prebaci u Mađarsku. Velika zarada je, ističe naš sagovornik, razlog zašto su neki ljudi rešili da se bave krijumčarenjem iako je puno rizika i opasnosti.

– To je jedan od najisplativijih ilegalnih poslova. Bolji i od trgovine oručjem i narkoticima, jer određena količina naoružanja ili droge se proda jednom, a isti migrant, u očaju kada mu putovanje ne uspe, plaća i više puta ilegalno prebacivanje do željenog odredišta – kazao je Đurović.

On smatra da ograde poput mađarske na granici sa Srbijom i druge na srpsko-severno-makedonskoj granici, “idu naruku” krijumčarima.

– Krijumčarenje je složeni fenomen koji ne može da se reši ogradom, nasilnim zaustavljanjem na granicama i na moru – ukazao je Đurović, ističući da sve mere, osim dogovora među državama o pitanju migranata, predstavljaju samo privremeno gašenje požara.

Pomoć EU

U postupcima prema migrantima je Srbija, prema izveštaju Evropske komisije, pozitivno ocenjena, a Radoš Đurović kaže da se ocena odnosi na ono što radi, a što odgovara politikama EU u oblasti azila i migracije.

– Na terenu srpski sistem zavisi od pomoći EU i kad bi ona izostala ne bismo mogli da govorimo o održivom sistemu prihvata, jer ne bismo imali ni grejanje u prihvatnim centrima. Treba reći i da EU na Tursku gleda kao na glavnu tampon zonu, a na Srbiju kao rezervu u usporavanju toka migranata i zbog toga treba razgovarati sa delegacijom EU da se Srbija vidi kao deo rešenja, jer ne sme da postane tampon zona na obodu EU.

Krijumčari ne miruju

Bežeći od policije, vozač automobila srpskih tablica, koji je krijumčario 10 migranata, bežeći od mađarske policije u kuću u mestu Morahalom, i tom prilikom je poginulo sedam osoba. U Severnoj Makedoniji je, proteklog vikenda, policija otkrila 41 ilegalca iz Indije i Kube u vozilu kojim je upravljao mladić iz Srbije. Pretpostavlja se da su ušli ilegalno iz Grčke, a prebačeni su u glavni migrantski centar u Đevđeliji odakle će biti deportovani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here