pixabay.com

Švedska nije jedina koja je krenula putem „modernizacije zemlje“ i u Sloveniji su najavili postavljanje 5G mreže.

Grupa „Tele2“ objavila je da je Švedska dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije 5G. Ona je tako u poslednjem trenutku pretekla konkurentske kompanije „Teliju“ i „Erikson“, prenose mediji.

Potrošači u Stokholmu, mogu tako od nedelje da pretražuju internet 5G brzinom dok će oni u Geteborgu i Malmeu morati da sačekaju do 24. juna. Nakon toga će „Tele2“ mrežu postupno širiti i na ostatak zemlje.

I Telekom Slovenije je saopštio da planiraju uspostavljanje probne mreže sa 5G tehnologijom u lučkom gradu Koper, kako bi istražili mogućnosti razvoja i testirali različita logistička rešenja.

Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz drugih poput logistike, saobraćaja, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica, prenosi Tanjug.

Luka Koper će koristiti poslednju generaciju bežične tehnologije kako bi testirala bezbednosna rešenja, kao i optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.

S obzirom da nova tehnologija omogućava brži transfer velike količine podataka, ona bi trebalo da pomogne u poboljšanju kontrole bezbednosti, ali i da olakša kontrolu potrošnje električne energije.

Iz kompanije dodaju da će slična rešenja biti testirana u nemačkom Hamburgu i grčkom Pireju.

Projekat postavljanja 5G tehnologije finansira se iz projekta EU „Horizon 2020“ i njegova vrednost iznosi osam miliona evra. Trebalo bi da bude gotov 2023. godine, a navodi se i da Slovenija i grad Koper učestvuju i u drugim evropskim tehnološkim 5G projektima.

2 COMMENTS

  1. Jadan narod sta mu se sprema: zracenja od 5G prskanje sa neba,GMO hrana, korona a kao slag prisilno vakcinisanje a ko sve ovo prezivi dobice za nagradu cip od Bila!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here