Instagram
Endrju Dži

Ministar za boračka pitanja, Endrju Dži, bio je na pragu ostavke nakon velikog zastoja oko finansiranja ministarstva iz saveznog budžeta.

Dži je sazvao konferenciju za novinare u subotu ujutro, kako bi najavio odlazak, pošto mu je odbijeno finansiranje od 96 miliona dolara.

On je rekao da je tražio sredstva od visokih članova vlade kako bi se rešio ogroman zaostatak od 60.000 neobrađenih zahteva za obeštećenje veterana.

Međutim, rečeno mu je da će dobiti samo četvrtinu tog iznosa u utorak.

Premijer Skot Morison je pohvalio Džia na snažnom lobiranju za svoj resor, ali je rekao da je “tek nedavno došao u ovo ministarstvo“ i da nije pravilno razumeo kako se podnose zahtevi za finansiranje.

Morison je branio evidenciju Koalicije o finansiranju Odeljenja za boračka pitanja, rekavši da su “dobili 440 novih ljudi kako bi u narednoj godini mogli da odgovore i obrade sve zahteve“.

Da nije bilo zamenika premijera Barnabija Džojsa, kome se Dži požalio da će dati ostavku i koji je izgleda intervenisao, novac ne bi bio obezbeđen.

– Drago mi je što sam postigao rezultat za veterane i njihove porodice. Radi se o poboljšanju života za njih, a kao što sam rekao ovaj zaostatak u obradi zahteva je nacionalna sramota – istakao je Dži.

Ministarski mandat

Dži je izabran u saveznu vladu 2016, a ministar za boračka pitanja je postao sredinom 2021. Trenutno drži biračko telo državljana Klia na margini od 13,3 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here