Youtube/Internet Portal Far
Topli Do

Alarmantne najave da ćemo u Srbiji imati rat za vodu ukoliko država ne stavi moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana obistinile su se u ponedeljak ujutro u selu Topli Do, epicentru pobune protiv podizanja derivacionih centrala, gde su se fizički obračunali meštani i radnici, koje je na njih gurnuo investitor Dragan Josić.

Nekoliko ljudi povređeno je u pesničenju, a Hitna pomoć satima je kružila živopisnim staroplaninskim slom, ukazujući pomoć učenicima okršaja. Do njega je, kako tvrde meštani, došlo kad je Josić, shvativši da ne može da probije barikadu na kojoj Toplodolci mesecima danonoćno stražare na mostu, odlučio da sa radnicima uđe u selo okolnim putevima. Toplodolci su to primetili i osujetili taj, kako kažu, podmukli plan. Najpre je došlo do verbalnog sukoba, a zatim su, prema rečima Dušana Bodiroge iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, poletele kamenice, a ubrzo i suzavac, koji su bacili Josićevi radnici.

– Nekoliko meštana, ali i Josićevih radnika završilo je s krvavim glavama. Intervenisala je i hitna pomoć. Na sreću, niko nije ozbiljno povređen. Bahati batinaši ne biraju sredstva i udaraju na slabije, ali zaboravljaju najvažnije. Što su oni bahatiji, mi smo sve uporniji – poručuje Bodiroga.

On tvrdi da meštani i aktivisti nikad neće odustati od dvoje borbe protiv zla koje se nadvilo nad Srbijom i preti da uništi prirodu.

– Nikad investitor Josić neće izgraditi MH. To mogu da poručim u ime svih Toplodolaca. Nećemo odustati od borbe protiv bahatosti i samovolje nekih bogatih moćnika – kaže Bodiroga za “Vesti”.

Nakon sukoba sa meštanima, Josić se povukao iz sela sa svojim radnicima.

– Barabe su oterane, ali mi znamo da nije kraj i da se na ovome neće završiti. On će pokušati ponovo. Ali, meštani su tu da ga spreče. Ostaćemo na barikadama na ulazu u selo. Dan i noć će se braniti Topli Do. Ne odustajemo dok mu država ne zabrani da gradi MHE na zaštićenom području – kategoričan je aktivista pokreta Odbranimo reke stare planine, čijim je predstavnicima predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno obećao da će država učiniti sve da zabrani gradnju MHE u zaštićenim područjima,

Investitor Josić, s druge strane, već mesecima ponavlja da on ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju MHE. Meštani na njegove tvrdnje odmahuju glavom.

– On nema dozvolu meštana sela, kao ni dozvolu Zavoda za zaštitu prirode. Bez toga on ne bi smeo da gradi. Što se meštana tiče, dozvolu nikada neće ni dobiti – zaključuje Bodiroga.

Šta bi sa zaštitom?

Srđan Cvetković, Toplodolac i istoričar, poručuje da će meštani svoje selo braniti do poslednje kapi znoja.

– Mi branimo svoje selo, svoju reku i nećemo dozvoliti da to neko uništi. Josić ne haje za volju meštana i koristi se svim sredstvima da ostvari svoj cilj. Mi nećemo odustati i istrajaćemo u ovome. Predsednik je obećao da će zaštititi područje Stare planine i mi čekamo da nas zaštiti. A do tada štitimo sami sebe – naglašava Cvetković.