EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Ukoliko EU ne donese odluku o započinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, to će praktično značiti da ne uvažava, čak da “kažnjava” Prespanski sporazum, ističe premijer Zoran Zaev.

On smatra da u tom slučaju EU ne može očekivati ni rešenje kosovskog problema, za šta se, inače, neprestano poziva na uspeh Skoplja i ističe da je to dobar model kako bi i Beograd i Priština trebalo da se dogovore u interesu napretka na putu ka EU.

– Svi kažu da je Prespanski sporazum za sada jedan od najboljih primera na Zapadnom Balkanu. Ako EU “kazni” i ovaj sporazum i Severnu Makedoniju odlaganjem pristupnih pregovora, kako može onda očekivati da će Aleksandar Vučić i Hašim Tači naći rešenje kosovskog pitanja, ili kako će motivisati bosanske lidere da nađu rešenje u BiH. U BiH već godinu dana nema vlade – ukazao je Zaev.

On je izrazio nadu da će Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo na predstojećem sastanku šefova država zemalja članica EU, iako ga šefovi diplomatija nisu dali juče u Luksemburgu.

– Nijedna zemlja članica EU nema zamerke na nas. Problem je u diskusiji o reformi EU. Mi očekujemo da može da se sprovodi reforma EU i da paralelno teče proširenje, odnosno da se taj proces nastavi na Severnu Makedoniju i Albaniju – kazao je on.

Severna Makedonija, prema njegovim rečima nema nikakvu alternativu.

– Alternative nema. Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora mi se nećemo odreći našeg evropskog puta. EU je naša budućnost – podvukao je Zaev.

Naveo je da će verovatno, zbog daljeg odlaganja, pasti vlada u Skoplju, ali da će na njeno mesto doći druga koja će nastaviti evropski put.

1 COMMENT

  1. Taj sporazum EU uzima kao primer jer ste vi prihvatili ono što se od vas tražilo.Ali Prespanski sporazum i rešavanje Kosova nemaju ni jednu dodirnu tačku.Vama je dato samo novo ime,a kad je Kosovo u pitanju tu se radio otimanju srpske teritorije.Ne mešajte g.-dineZajev bar vi koji poznajete situaciju oko Kosova veoma dobro,ako to EU konstantno radi,babe i žabe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here