pixabay.com
Bela kuća

Bela kuća je danas ponovo upozorila da Izrael ne treba da započinje vojnu operaciju u Rafi bez plana za zaštitu nevinih palestinskih civila, nakon najave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će napasti taj grad na jugu Pojasa Gaze.

Posle izjave Netanjahua da će započeti napad na Rafu „sa ili bez dogovora“ sa palestinskim Hamasom o oslobađanju preostalih talaca, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je stav Vašingtona o izraelskoj operaciji „potpuno isti kao ranije“.

– Ne želimo da vidimo veliku kopnenu operaciju u Rafi. Svakako ne želimo da vidimo operacije koje ne uzimaju u obzir bezbednost onih milion i po ljudi koji su tamo našli utočište – kazao je Kirbi.

Kirbi nije odgovorio na pitanja o tome da li Netanjahuova izjava podriva napore da se postigne dogovor, ali je ukazao da je Izrael u „dobroj veri radio na zdravom predlogu“.

– Na stolu je novi predlog. To je dobar predlog i čekamo da čujemo reakciju Hamasa. Izraelci su blisko sarađivali sa nama kako bi ovaj novi predlog bio sproveden. I zaista je važno da Hamas reaguje na taj predlog, da ga prihvati, kako bismo mogli da vratimo taoce kući – naveo je Kirbi.

Isti stav o izraelskoj operaciji u Rafi danas je izneo i američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je u Kongresu rekao da se protivi bilo kakvom ulasku vojske Izraela u grad bez konkretnog plana za preseljenje i adekvatnu brigu o više od milion civila koji se tamo nalaze.

Pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za oružane snage, Ostin je odbio da kaže da li bi savetovao predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da ne isporučuje ofanzivno oružje Izraelu ako njegove snage započnu operaciju u Rafi bez takvog plana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here