Tanjug
Aleksandar Vučić i Metju Palmer (Foto: Arhiva)

“Jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbednost je normalizacija odnosa Beograda i Prištine”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Palmer je to izjavio u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbednosti, da dok pregovori stoje, dve strane rizikuju da propuste najbolju šansu. On je dodao da postizanjem sporazuma, Srbija i Kosovo mogu da oslobode ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji.

Palmer je rekao i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a da Beograd prekine kampanju u svetu za neprizavanje Kosova.

– Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima – istakao je Palmer.

Američiki zvaničnik je dodao i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

– Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa – rekao je Palmer.

On je dodao da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi postigla svoj strateški cilj integracije u EU.

Palmer je naveo da je zbog strateškog značaja ovog pitanja i istorijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsednik Tramp je takođe imenovao ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela kao specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

– Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost – kazao je Palmer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here