A. Čukić
Mira Banjac

Legendarna glumica Mira Banjac pre nekoliko dana proslavila je 90. rođendan. I dalje radi punom parom, a trenutno je gledamo u hit serijama “Psi laju, vetar nosi” i “Preživeti Beograd”.

Tajna dugovečnosti je, kako je ranije rekla, samo rad! Mira je zadržala svoj specifičan smisao za humor po kome je prepoznatljiva, a smrti se, kaže, ne boji.

Mira Banjac jedna je od najvećih zvezda jugoslovenskog filma, televizijska, pozorišna i filmska legenda. Iako je život nije mazio, nikada nije odustajala. Koračala je kroz život uzdignute glave. Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu 1950, a 1970. godine prelazi u Beograd. Jednom prilikom je ispričala da, u stvari, uopšte nije bila dete.

– Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao 20 i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka – kazala je Mira svojevremeno.

Mirini roditelji živeli su zajedno samo četiri godine, a onda se otac vratio u SAD, uz obećanje da će poslati njenoj majci papire za nju i malu Miru. Obećanje je ispunio, ali se desilo da im Mirini ujaci nisu dozvolili da emigriraju u Ameriku, pa je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Kada je počeo rat, zatvorile su se granice između Srbije i Hrvatske.

– Mama je ostala u Beogradu, a ja u Erdeviku, kod babe i tetke po ocu. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom – pričala je poznata glumica.

Zbog bake i tetke nikada, kako kaže, nije naučila engleski. Ubrzo posle diplomiranja udala se za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića, i u 24. godini rodila sina Branislava. Mira i Andrej upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Razveli su se kada je njihov sin imao pet godina, ali su ostali u dobrim odnosima.

Pošto je rano ostala sama, nije imala puno vremena da se posveti sinu i privatni život trpeo je nauštrb karijere. Svojevremeno je ispričala i da u jednom momentu nije imala para i da je dugovala dosta novca, zbog čega je razmišljala da sebi oduzme život!

– Jednog dana sam otišla u hotel Metropol, naručila kafu i sela da napišem pismo jer sam htela da se ubijem. Međutim, pozvao me Stipe Delić i rekao da želi da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Posle toga u životu ni pola dinara više nisam pozajmila!

Jugoslovensku kinematografiju 80-ih godina obeležila je ulogama žene iz naroda, majke tipičnih socijalističkih porodica poput one u “Sjećaš li se Doli Bel”, “Varljivo leto ’68”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Balkanski špijun”… Partner joj je, u poslednja tri pomenuta naslova ove filmske antologije, bio Danilo Bata Stojković. U karijeri dugoj sedam decenija odigrala je više od 300 uloga. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, poput “Dobričinog prstena”, “Velike Žanke”, Zlatnog ćurana, Nagrade “Pavle Vuisić”, “Sterijine nagrade”… Stekla je kroz posao prijatelje za ceo život. Ali uvek su je fascinirali, kako kaže, ljudi boemi. Mnogo čita i šeta. Čitanje joj pomaže da očuva mentalnu, a šetanje fizičku kondiciju.