J. L. Petković

Upkos tome što je uklanjanje granice između Kosova i Albanije od strane čelnika kosovskih i albanskih institucija najavljeno sa velikom bukom u praksi obe vlade prebacuju loptu sa jedne na drugu stranu, piše Koha.

Kosovski predsednik Hašim Tači je u ime kosovskih institucija rekao da su kosovske vlasti spremne odmah da donesu odluku kojom će omogućiti uklanjanje kosovsko-albanske granice.

– Bilo bi lepo da 2020. godina započne sa odlukom o uklanjanju granice i carina između Kosova i Albanije, na šta pozivam mog prijatelja premijera Albanije, Edija Ramu da donese odluku – rekao je Tači.

Međutim, građani Kosova i Albanije i dalje prolaze kontrole na graničnim prelazima.

Stručnjak za ekonomska pitanja Safet Grdžaliju kaže da su učestale izjave lidera Kosova i Albanije o uklanjanju granice populističke, koje, prema njegovim rečima, nisu koherentne na putu ka evropskoj porodici.

– Treba shvatiti da je put Kosova partnerstvo sa evropskim zemljama i SAD, a to je primena svih normi i uslova utvrđenih CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Uklanjanje barijera trebalo bi da bude i cilj predsednika, ali i za druge, jer ne možemo govoriti o evropskim integracijama ako gubimo vreme stvarajući prepreke slobodnom kretanju ljudi, roba i usluga i to bi trebalo da bude fokus”, izjavio je Grdžaliju.

U cilju olakšavanja ekonomske saradnje Kosova i Albanije samo u putnu infrastrukturu uloženo je više od milijardu evra.

1 COMMENT

  1. Za ukidanje granice države Srbije.Ne pitaju se vlasti tako zvanog nezavisnog Kosova ni Albanije.Nego onoga čija je teritorija .A to Srbija nece ukinuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here