Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober rekao je danas da je smanjenja stope raste infekcija koronavirusom, koja je prisutna, tračak nade, ali je prerano to smatrati pozitivnim signalom, jer je još uvek daleko cilj.

Anšober je, na današnjoj konferenciji za štampu u Vladi, preneo da je trenutno 7.040 osoba pozitivno testirano na koronavirus, kao i da je u poslednja 24 sata rast infekcije bio 18 odsto.

– Naš cilj je da rast drastično smanjimo. Bili smo na nivou od 30 do 40 odsto dnevnog rasta. Prvi cilj je bio da smanjimo ispod 20 odsto, ali glavni cilj je da do Uskrsa dodjemo na jednocifreni rast – objasnio je on.

Anšober je kazao da je pozitivno u trenutnoj situaciji što su prognoze stručnih instituta ispravne, u broj tačne, tako da je moguće osloniti se na njih, posebno vezano za bolničke kapacitete.

Najavio je da će vlada tokom vikenda analizirati efekte mera i da će u ponedeljak izaći sa presekom. Ukazao je da ima 52 smrtna slučaja, da je 800 osoba u bolnicama, od kojih 128 na intenzivnoj nezi.

Rekao je da je broj zvanično ozdravljenih 225, ali da smatra da je realno daleko viši.

Naveo je da ga brine značajni rast u mnogim zemljama koje do sada nisu bila žarišta kao što su Turska i Rusija, a posebno ga brine afrički kontinent, jer se tamo malo testira, a smatra da će uskoro uslediti situacija kao u SAD sa potpuno drugim bolničkim okruženjem.

U Austriji je, prema njegovim rečima, sprovedeno 40.000 testiranja i kapaciteti za testove se stalno povećavaju.

– Imamo 40 laboratorija koje mogu i žele sprovesti testove  i koje su uključene u sistem. Imamo kapacitet od 15.000 do 17.000 testova dnevno. Naš problem su supstance za sprovođenje testova, koje se trenutno teško nabavljaju – objasnio je on.

Anšober je kazao da je strategija bila do sada testiranje osobe sa sumnjom u infekciju, a na osnovu toga se osoba izoluje, pa proverava i izoluje njegovo okruženje.

– Sada želimo ući u drugu fazu, a to su testiranja ciljanih grupa gde se može očekivati rizik od infekcije – dodao je on.

Anšober je ocenio da testovi na antitela predstavljaju veliku nadu, jer za to ne nedostaju supstance, a pokazuju koliko osoba je imalo oboljenje i koliko se imunizovalo.

Podsetio je da se imunizacija stanovništva smatra kada dostigne nivo od 60 do 65 odsto.

Kazao je da je njegova oprezna prognoza da će pik infekcija u Austriji uslediti između sredine aprila i sredine maja. Naveo je da globalna pandemija napreduje ogromnom brzinom i da je sada po prvi put SAD po broju infekcija pretekla Kinu.

Istovremeno, naglasio je da je Kina, kao i druge azijske zemlje stabilna sa smanjenjem infekcija, gde dnevni rast iznosi već danima 0,1 odsto, uz drastičan rast ozdravljenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here