EPA-EFE

Lekar i direktor farmaceutske kompanije “NovaMedika” Zahar Lejkin izjavio je da koronavirus poseduje jedinstveno svojstvo – naime, RNK virusi, u koje spada i Covid-19, veoma brzo mutiraju.

– Ne postoji nijedan ciklus replikacije virusa, koji reprodukuje isti virus. Svaki ciklus je nova mutacija – izjavio je Lejkin.

Prema njegovim rečima, virusne čestice se ne ponavljaju prilikom generacije u ćeliji. Kada su kineski lekari predali nekoliko desetina sojeva virusa, koje su izdvojili tokom epidemije u zemlji, u njima je već bilo 149 mutacija.

Lekar objašnjava da među divljim životinjama cirkuliše nekoliko stotina sojeva koronavirusa i oko 40 među ljudskom populacijom.

– Kada je reč o sezonskim zarazama, 15 odsto uzročnika čine koronavirusi – ističe lekar i dodaje da grupa virusa prouzrokuje tešku upalu pluća.

– Koronavirus ima sposobnost da razmenjuje svoj genetski materijal između čestica. To je takozvana rekombinacija. Ne samo da razmenjuje sojeve kod ljudi, nego i kod divljih životinja, što se i desilo u Kini – pojasnio je Lejkin.

1 COMMENT

  1. Čitao sam komentar Makedonskog epidemiologa koji kaže:Virus u spoljnjem svetu nema dugi život i ubija ga UV zračenje,dakle radujmo se svakom sunčanom danu,ali postaje opasan kad dođe u neku ćeliju a nikada ne znamo u čijem će organizmu biti i zato jepotrebna izolacija.S druge strane ugrožena grupa jesu penzioneri jer su već narušenog zdravlja a prisutan virus samo pogoršava stanje i smanjuje otpornost organizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here