Deset najraširenijih “naučnih” mitova

0

Neki od mitova su, međutim, izdržali proveru, a oni koji nisu uglavnom spadaju u zablude koje ne ugrožavaju život, prenosi sajt izvestia.ru.

1. mit: U kosmosu nema gravitacije

U članku nije navedeno u kojim se zemljama i društvima pojavio taj mit. Ako nema gravitacije, zbog čega Zemlja ne "odleti" od Sunca, a Mesec od Zemlje?
Prema poznatoj formuli, sila teže se stvarno primetno smanjuje sa udaljenošću, ali nikada ne iščezava. Neke male planete se, na primer, kreću oko Sunca i nikuda od njega ne mogu da odlete, mada se nalaze na rastojanju stotinu puta većem od rastojanja Zemlje od Sunca.

 

2. mit: Naš mozak radi sa pet odsto kapaciteta
Neko je nekada negde napisao da koristimo samo pet ili deset odsto svog mozga. Kao prvo, nije jasno čega pet odsto – mase ili površine.
Taj mit je opovrgnut čak i eksperimentalno, metodom magnetno-rezonantne tomografije, pri kojoj snimci pokazuju da u rešavanju nekog zadatka učestvuju praktično svi delovi mozga.

 

3. mit. Žvakaća guma šteti želucu
Žvakaća guma, koja se "namrtvo" zalepi za odeću ili nameštaj, poslužila je kao osnova za mit o njenom dugom varenju u želucu čoveka – čak sedam godina. Čudno je kako su oni koji su proširili taj mit mogli da izmere trajanje varenja. Naučnici tvrde da se žvaka svari za nekoliko dana, a ono što se ne razgradi izbaci se iz tela.

 

4. mit: Život posle smrti
Užasan mit o posmrtnom rastu kose ili noktiju kao da ima i svedoke. Kada su, na primer, otvorili grob Nikolaja Gogolja na Danilovskom groblju, kod tog ruskog pisca-mistika su ugledali veoma duge nokte na rukama i nogama, kao i veoma izraslu kosu. Odmah se pojavio mit da su Gogolja sahranili živog, čega se on, uostalom, i bojao. Ničega od toga, međutim, nije bilo, a objašnjenje je jednostavno – posle fizičkog gašenja organizma dolazi do njegovog sušenja, zbog čega se čini da su kosa i nokti porasli.

 

5. mit: Može se pobeći od kiše
Postoji fama da ako trčite po kiši manje pokisnete jer, tobože, kapi kiše ne stignu da padnu na vas. Razume se da je tu reč o tome da onaj koji trči pre stigne u zaklon i manje pokisne jer je kraće bio na kiši, tako da je taj mit u nekom smislu i istina.

 

6. mit: Zevanje je zarazno
To i nije mit. Efekat podražavanja sačuvao se kod ljudi još od njihovog davnog pretka. Kako je taj predak bio rodonačelnik ne samo čoveka, već i čovekolikih majmuna, današnji majmuni počinju da zevaju kada to čini makar jedan član njihovog čopora.

 

7. mit: Kifle s makom su narkotik
Zrno maka na kifli stvarno sadrži opijum, što nije mit, već istina. Hemijska analiza krvi onoga ko je pojeo par kifli s makom nesumnjivo će otkriti opijate, ali će njihova količina biti tako mala da nema nikakvog narkotičkog efekta.

 

8. mit: Misli o seksu
Muškarci misle o seksu na svakih sedam sekundi. To čak nije ni potrebno opovrgavati jer nije moguće ni proveriti takvu besmislicu.

 

 

 

 

9. mit: Ubistvena sila privlačenja
Ako bacimo novčić s oblakodera, on može da ubije vašeg neprijatelja. Ništa slično se, međutim, ne može desiti jer će novčić kovitlati vetar, on će nailaziti na otpor vazduha i na kraju će najverovatnije pasti s daleko manje snage. Časopis "Živa nauka" predlaže da se za takve svrhe koristi cigla, pri čemu čak i nije potreban neboder – dovoljna su tri-četiri sprata.

 

10. mit: Šta je palo, a šta ne
Brzo podignuti predmet (časopis navodi da je to pet sekundi posle pada) ne smatra se za predmet koji je pao. Naučnici, međutim, ukazuju da bakterije s poda prelaze na hleb namazan puterom ili parče torte odmah, u prvim delovima sekunde. Kao rezultat, onaj koji veruje u mit da se brzo podignuta stvar ne smatra palom pojede celu koloniju patogenih mikroorganizama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here