Matične ćelije ubijaju virus HIV

0

U studiji u onlajn časopisu "Plus One" ističe se da se uz pomoć inženjeringa, ljudska matična ćelija može pretvoriti u genetsku vakcinu.

 

Virus HIV

 

"Pokazali smo da se ovaj pristup može koristiti za inženjering ljudskog imunog sistema, posebno T-ćelija, i da specifično cilja ćelije inficirane HIV-om", izjavio je vodeći istraživač Skot Kičen, profesor medicine na Odeljenju hematologije i onkologije na UCLA.

 

Međutim, ove ćelije sposobne da unište ćelije inficirane virusom, ne postoje u dovoljnoj količini da bi mogle očistiti organizam od virusa.

 

Zbog toga su istraživaci klonirali receptor i genetskim inžinjeringom proizveli matične ćelije ljudske krvi, a zatim ih smestili u ljudsko tkivo koje je presađeno u miša, što im je omogućilo da proučavaju reakciju na živom organizmu.

 

Istražvači su, takođe, otkrili da T-ćelijski receptori specifični za HIV treba da na jednoj osobi odgovaraju na isti način kao organ koji je presađen na tu osobu.

 

"Ovaj pristup bi se mogao koristiti za borbu protiv raznih hroničnih viralnih oboljenja", rekao je Džerom Zak, profesor mikrobiologije, imunologije i molekularne genetike i naglasio da je to "kao genetička vakcina".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here