Zaječar: Zbog poplava evakuisano 211 osoba

0

 Treći dan poplava: Evakuacija najugroženijih
 

Komandir vatrogasne čete Zaječara Branislav Matić rekao je danas Tanjugu da je do sada evakuisano 211 osoba i da evakuacija još traje.

 

Evakuisani ljudi smešteni su u Gamzigradskoj banji i bolnici, ali se većina odlučila da privremeni smeštaj nadje kod rodjaka i prijatelja.

U ovim mestima tokom noći bio je agažovan 61 pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i devet čamaca, pet vozila Vojske Srbije, a opština je obezbedila četiri kamiona, dva kipera i jedan rovokopač.

U dosadašnjim naporima da se obuzda vodena stihija utrošeno je 2.000 džakova sa peskom, kojima se podiže nivo odbrane, a u toku dana očekuje se da bude postavljeno još 2.000 džakova.

Poplavljeno je 250 kuća i pomoćnih zgrada, a vodostaj Crnog Timoka za sada je ispod nivoa vanredne odbrane od poplava i iznosi 340 santimetara.

Vodostaj Moravice, Đetinje, Skrapeža i Zapadne Morave, koje su u požeškoj opštini poplavile oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, jutros je u opadanju i voda se polako povlači sa poplavljenog područja, potvrdio je danas Tanjugu Dragan Bojić, načelnik Štaba civilne zaštite.

 

U naseljima Prijanovići i Gorobilje juče su bili ugorženi stambeni i poslovni objekti 15 domaćinstava, ali voda, ipak, nije ušla u objekte, niti je bila neophodna evaukuacije stanovništva.

Saobraćaj na putu Požega – Pilatovići, posle jučerašnjeg prekida, danas je donekle normalizovan, iako je deo tog puta još pod vodom.

MUP Srbije saopštio je da su zbog kiše i naglog topljenja snega poplavljene mnoge kuće i obradive površine u Srbiji, ali da je najkritičnije u opštini Zaječar, jer je vodostaj Belog Timoka dostigao rekordnu visinu od 370, odnosno 1,2 metra više od granice vanredne odbrane od poplava.

Stanovnicima najugroženijih mesta, na periferiji Zaječara pomažu sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije iz Zaječara, Boljevca i Knjaževca, koje su poslednja tri dana neprestano na terenu.

Angažovani su specijalni timovi za spasavanje u slučaju poplava Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iz Niša, Beograda i Novog Sada, dok je tim iz Kraljeva u pripravnosti.

 

 
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here