Proizvođač čipsa ulaže u JAT?

0

 

Pet od 15 JAT-ovih aviona ne leti

 

 

"Blic” je iz više izvora dobio potvrdu da se sa Jovanovićem razgovara da preuzme 51 odsto vlasništva JAT-a. Ukoliko bi dogovor bio postignut, u Vladi planiraju da bivši suvlasnik "Marba” i država osnuju novu firmu sa nešto drugačijim imenom – "JAT erlajnz”, kao i da od sadašnje flote zadrže samo jedan avion. Nova kompanija, prema njihovom proračunu, startovala bi sa radom u martu 2011. godine.

 

U kabinetu premijera Mirka Cvetkovića kažu ne žele da spekulišu o tome ko je sve zainteresovan za JAT. Vlada je, kako objašnjavaju, razgovarala sa više avio-kompanija i investitora zainteresovanih za ulaganje i svima njima će, kada se o tome donese odluka, biti upućen javni poziv da dostave svoje ponude za srpsku avio-kompaniju.

 

"Zainteresovani investitori se pojavljuju periodično, ali će svima njima biti upućen javni poziv da dostave svoje ponude”, kažu u kabinetu premijera.

 

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu tvrdi da će sve biti poznato u ponedeljak, 1. marta, do kada JAT mora naći strateškog partnera.

 

“Ipak ne znam ko je zainteresovani kupac za preuzimanje nacionalne avio-kompanije, jer nisam uključen u pregovore. Dogovor je bio da Vlada od 1. marta počne i zvanične pregovore sa najozbiljnijim kandidatom“,, rekao je Mrkonjić i dodao da je informacijom da se radi o domaćem investitoru i sam iznenađen, ali i da je "Jatu” potrebna hitna reanimacija.

 

Ni u sindikatu pilota nacionalne avio-kompanije nisu imali konkretne informacije da je domaći biznismen zainteresovan za kupovinu kompanije.

 

“Takve priče slušamo već godinama unazad, ali kompaniju treba da kupi neko ko se bavi avio-saobraćajem. Onaj ko kupi JAT praktično treba da ulaže samo u flotu, sve ostalo već ima. Na primer, za 10 novih "boinga” trebalo bi da plati oko 300 miliona evra“, kaže predsednik sindikata pilota Milan Jovanović.

 

Iako je Vlada pomogla JAT-u tako što mu je odobrila da proda poslovnu zgradu u Novom Beogradu, a dala je i jemstvo za dugoročni kredit od 40 miliona evra za zakup aviona, sagovornik "Blica" ističe da novca zapravo nema.

“Prodaja zgrade se izjalovila, slabo je punjenje aviona, a pola flote je prizemljeno“, kaže on.

U samom JAT-u navode da je jedan od najvažnijih ciljeva kompanije uspostavljanje odgovarajućeg strateškog partnerstva koje će omogućiti dalji razvoj nacionalnog avio-prevoznika i njegov povratak na mesto lidera u regionu.

 

“Vlasnik kapitala "JAT ervejza” je država, što podrazumeva da o svim aktivnostima koje se tiču strateškog partnerstva i eventualne privatizacije odlučuje Vlada Srbije. Obaveza rukovodstva je da pripremi sve da taj proces bude uspešan i efikasan i da sprovodi odluke Vlade“, navode u JAT-u.

 

Stručnjaci kažu da je stanje u domaćem avio-prevozniku katastrofalno i, da ukoliko se ne nađe novi vlasnik, država mora da se odluči na konkretnija ulaganja. Oni smatraju da je neophodna nova flota, i da je to jednini način da budući vlasnik posluje sa dobitkom. I oni, kao i piloti, kažu da je bolje da kupac bude firma iz oblasti avio-saobraćaja.

 

Za privatizaciju JAT-a raspisan je tender u julu 2008. godine kada je početna cena za 51 odsto akcija bila 51 milion evra. Među zainteresovanima je, navodno, bio ruski "Aeroflot”. Ipak, kako se niko nije javio na ovaj tender, postupak je obustavljen pa se prešlo na traženje strateškog partnera. Posle toga se kao strateški partner najčešće pominjao "Turkiš erlajnz”, ali ni od tog dogovora nije bilo ništa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here