Srpske igre i zanati u centru pažnje

0

Odevni predmeti i suveniri od vune
 

Kao i prethodnih godina, a festival se održava svake druge godine, predstavnici Srba su takođe bili prisutni, ove godine najmasovnije sa svojim štandovima, izložbama, muzičkim i folklornim nastupima.
 

Štandovi u Ulmu

Ovo je bila prva velika prezentacija Srbije na ovoj manifestaciji, koja je bila veoma zapažena. U dva udarna termina članovi folklornog ansambla "Nikolaj Srpski" iz Ulma predstavili su se igrama iz Levča kao i narodnom izvornom pesmom "Zamuči se Božja majka" u izvođenju Julijane Mijić, Nastasije Macanović i Ane Đukanović.

 

Oba puta oni su dobili gromke aplauze, a deo publike koja se prvi put susrela sa srpskim igrama se kasnije na štandu folklornog ansambla raspitivao o igrama, nošnji i običajima našeg naroda. Posebnu pažnju su privukle zanatlije iz udruženja Naše ruke iz Srbije, koji godinama nastoje da očuvaju stare srpske zanate.

 

Izvorno pevanje: Julijana, Nastasija i Ana
 

Sonja Rosić, Dejan Milosavljević, Stana Jarčević, Nebojša Veselinović, Sofija Levaj, Dragica Jeličić, Ivan Hemun i Miomira Mašić Ostojić su na najbolji mogući način prezentovali opančarstvo, pustovanje vune, tkanje, ručnu izradu nakita, suvenira, sapuna, odevnih predmeta, pri tom objašnjavajući šta je karakteristično za podneblje iz koga su.

 

 

Kao i na sajmu turizma u Štutgartu na kome su srpske zanate prikazivali Sonja Rosić, Stana Jarčević i Dejan Milosavljević i ovoga puta je interesovanje za starim zanatima bilo veoma izraženo. Njih je u Ulm dovela Turistička organizacija Srbije koja je takođe imala svoj štand sa ponudama.

 

Predstavio se Novi Sad

Grad Novi Sad je imao više prezentacija u okviru kandidature za Evropski grad kulture 2021. godinu, dok fotograf Boris Kralj ima izložbu "Moj Beograd". Ženski devojački hor iz Sremskih Karlovaca je takođe imao nastup, kao i brojni političari iz Vojvodine koji su učestvovali na raznim podijumskim diskusijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here