Z. Mirković
Povoljna ponuda: SPC može da kupi crkvu po vrednosti nižoj od tržišne

U gradu Braunauu, na samoj granici ka Nemačkoj, Srbi imaju priliku da kupe crkvu i s tim u vezi pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava. Pod motom Budimo ljudi – podržimo preuzimanje hrama i stvaranje bogomolje SPC u Braunau upućen je poziv vernicima i ljudima dobre volje da pomognu finansijski.

Oni koji žele mogu da uplate donaciju na račun: Raiffeisenbank Region Braunau, IBAN : AT73 3406 0000 0917 0904, BIC: RZ00AT2L060.

Veći deo potrebnih sredstava već je prikupljen i ostao je još deo da se skupi kako bi SPC kupila crkvu i konačno dobila svoj hram u Braunauu, gradiću sa 20.000 stanovnika, u kome živi oko 5.000 Srba.

Radi se o napuštenoj crkvi kapucinera, a preuzimanje crkve od strane SPC podržala je lokalna vlast.

Velika crkva kapucinera već 10 godina je prazna, a udaljena je svega pedesetak metara od rodne kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Na sastanku održanom krajem prošle godine vernici su se složili, uz blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, da se kupi crkva kapucinera za potrebe ove parohije, koja je po osnivanju najmlađa u Austriji.

Članovi katoličkog reda odlučili su da je bolje da njihova crkva bude prodata SPC i tako sačuvana kao verski objekat nego da bude sravnjena sa zemljom ili pretvorena u nešto drugo.

Prema ranijim izjavama paroha Dalibora Brnzeja, godinu dana je pregovarano o ovom projektu i crkvu SPC može da kupi po vrednosti daleko nižoj od tržišne.

I lokalne vlasti su zainteresovane da crkva ostane bogomolja.

Ukoliko bi se, posle crkve, kupilo i imanje od dva hektara, kao i manastir pored crkve, ovo bi mogao postati najveći duhovni centar SPC u rasejanju.

Kupovinom crkve kapucinera Srbi u Braunauu više ne bi bili podstanari i konačno bi dobili svoj, pravoslavni hram.

Zainteresovani i drugi

Ugovor o kupovini još nije potpisan i postoje brojni drugi interesenti, pa je bitno da se novac prikupi što pre

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here