Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji održao je godišnju konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, istakao značaj saradnje Kine i Amerike bez obzira na razlike i ukazao da u Pekingu nije prošlo nezapaženo da neke političke snage u Americi guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata.

Kako je rekao, Kina i Amerika moraju da nađu put za mirnu koegzistenciju, bez obzira na razlike u sistemima i kulturi.

– Kina i SAD treba da nađu put za mirnu koegzistenciju i uzajamno korisnu saradnju, da dokažu da je to moguće među zemljama sa različitim sistemima i kulturama – rekao je Vang novinarima.

Kao zemlje koje se najviše ravijaju Amerika i Kina, prema njegovim rečima, snose odgovornost za globalni mir i razvoj. – Kina nema nameru da menja ili zameni SAD, došao je trenutak da SAD prestanu sa pokušajima da menjaju Kinu – poručuje kinski ministar.

Kina poziva Ameriku da prestane da gubi vreme na nesuglasice i da počne aktivnu saradnju u borbi protiv virusa korona.

– Za žaljenje je činjenica da se, u trenutku kada epidemija još nije završena, u SAD širi i politički virus i neki ljudi koriste svaku priliku da napadnu Kinu – rekao je ministar i dodao da nekiamerički političari ignorišu činjenice i fabrikuju laži i teorije zavere protiv Kine.

– Registrovali smo da neke političke snage u SAD koriste kinesko-američke odnose kao taoca i guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata – ocenio je on.

Istovremeno, poručuje Vang, Peking je otvoren za saradnju s međunarodnom zajednicom kako bi se utvrdio izvor virusa korona, ali taj proces treba da bude oslobođen politike.

– Taj proces treba da bude profesionalan, pravedan i konstruktivan. Pravedan – to znači da se u traganju za izvorom isključi političko mešanje – istakao je Vang i naglasio da u tom procesu mora da se poštuje i suverenitet svih država.

Kineska strana je, dodao je, i protiv „prezumpcije krivice“.

Vang je govorio i o saradnji s Rusijom, ističući da će zajednička borba dve zemlje protiv kovida 19 stvoriti čvrstu osnovu za jačanje dalje saradnje.

– Ne sumnjam da će iskustvo zajedničke borbe Kine i Rusije protiv epidemije u budućnosti biti podstrek bržem razvoju saradnje naše dve zemlje posle epidemije – rekao je ministar.

Kako je dodao, Peking je spreman da udruži napore sa Rusijom kako bi se kriza pretvorila u nove mogućnosti i da bi se stabilizovala saradnja u tradicionalnim oblastima, kao što je energetika.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here