EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žozep Borel ocenjuje da je Kina jedan od ključnih globalnih igrača, a da EU mora da nastavi svoj angažman sa Pekingom zasnovan na međusobnom povernju i poštovanju.

– Nemoguće je staviti naše odnose sa Kinom u jednu kutiju jer su oni suviše kompleksni. Kina je istovremeno i naš saveznik i rival, partner i takmac – kaže Borel.

On je na kraju sastanka Saveta mnistra spoljnih poslova EU na kome se razgovaralo o odnosima EU i Kine poručio da je pandemije COVID19 samo ubrzala postojeće trendove koji se odnose na sve “očiglednije i kontroverznije” rivlastvo SAD i Kine na globalnij sceni.

– EU se dogovorila da u takvoj situaciji ojača politiku zasnovanu na svojim intersima i principima – kaže Borel.

On ocenjuje da je Kina napravila impresivan napredak u poslednjih 20 godina kao i da će se takav trend nastaviti što, premema Borelovim rečima, dovodi do neizbežnih političkih i geopolitičkih posledica.

– Spremni smo da imamo otvoren i iskren dijalog sa Kinom koji bi trebalo da pokrije sve delove naših odnosa od trgovine i investicija do globalnih izazova kao što su klimatske promene i stabilnost u svim delovima sveta, ne zaboravljaući pitanje ljudskih prava – naglašava Borel.

On dodaje da razvoj jedinstvenog i izbalansiranog partnerstva sa velikom globalnom silom kao što je Kina mora biti zadatak EU u nardnom periodu.

– Ako bude uspešan, naš zajednički angažaman će pomoći uspostavljanju stabilnijeg i prosperitetnijeg sveta, ali i sveta koji poštuje fundementalna prava i slobode – zaključuje Borel.

Šefovi diplomatije EU su jednoglasno poručili da su zabrinuti zbog koraka koje Kina preduzima kada je reč o Hong Kongu i ocenili da takvi postupci dovode u pitanje odnose Brisela i Pekinga za koje ocenjuju da su zasnovani na međusobnom povernju i poštovanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here