Printscreen/TV Prva
Imunolog Srđa Janković

Imunolog Srđa Janković rekao je danas da je važno da preventivne mere ugradimo u životne aktivnosti, kako se ne bi ponovio prvi talas virusa korona i dodao da se još uvek igra utakmica sa epidemijom, u kojoj od nas zavisi kakav će biti ishod.

– Mi igramo utakmicu sa virusom i ne zavisi samo od virusa, nego i od nas kakav će biti ishod te utakmice – rekao je Janković za TV Pink.

Istakao je da ne smemo da se ponašamo kao da je epidemija gotova, dodajući da sada nisu neophodne ekstremno restriktivne mere, ali i da primena mera fizičke distance kao i drugih preventivnih mera može da utiče da se ranije izađe na kraj sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

– Trenutno se kontroliše prenošenje virusa time što se otkrivaju potencijalno nova žarišta i lokalizuju, tako što se kontakti svih osoba kod kojih je nađen virus testiraju i onda sprovode mere – naveo je Janković.

Podsetio je da u kolektivima i grupama postoji potencijalno veća izloženost zaraze i naveo da sve više moramo da, kako kaže, radimo na više frontova, te da je jedan od njih i da ne dozvolimo da zbog fizičke neaktivnosti poraste rizik da više osoba dođe u situaciju da postaje gojazno i time ugrozi svoje zdravlje na drugi način.

Janković je izrazio nadu da neće biti potrebno da se vratimo rigidnim merama sa početka epidemije i istakao da se trenutno broj slučajeva održava, što, kako navodi, nije u potpunosti zadovoljavajuće.

– Mi smo se nadali da će opadati broj slučajeva u ovoj fazi, to su sada nova potencijalna žarišta donekle poremetila, ali nemamo ubrzano prenošenje virusa kroz širu zajednicu – poručio je.

Kako je rekao, važno je da se u naš svakodnevni ritam uvede određena svest o važnosti preventivnih mera, uz naglasak da postoji potencijal za drugi talas, ali da veruje da do težih scenarija neće doći, ukoliko budemo “stražarili” i kad prođe leto i dođe jesenji i zimski period, koji je, kaže, podobniji za prenošenje virusa.

– Teorijski može da se desi drugi talas, potencijal postoji, ali to može da se desi ako mi uopšte ne sprovodimo nikakvu prevenciju, odnosno ako je neefikasna potpuno – zaključio je Janković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here