Tanjug
Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne organe da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Dr Kon je rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je epidemiološka kriva u pitanju i da se ta kriva sada stabilizuje, posebno u Beogradu. “Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada”, rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova smanjuje, ali jako sporo. Dodaje da je sprečeno da rast bude nagao, ali da se i dalje ne vidi pad. Kako kaže, ovo je dugotrajna mera i dugotrajni način rešavanja ove situacije.

– Mi smo sada iscrpeli mere, sada dolazi do oštre kontrole – rekao je Kon i apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekšaje.

“Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju“.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50 hiljada dinara i ide do 150 hiljada, prema pojedincu.

– Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu. Ne mogu kolege lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pritisak, a da istovremeno inspekcijski organi sede, to ne ide paralelno – istakao je epidemiolog.

– Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili – da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora – rekao je dr Kon za B92.

3 COMMENTS

  1. ПРЕПОРУКА ЈЕ НЕОБАВЕЗНИ АКТ, УПУЋЕН НЕКОМЕ НЕГДЕ. ЗА ПРЕПОРУКУ НЕМА НИКАКВЕ ОДГОВОРНОСТИ.
    НАРЕЂЕЊЕ ЈЕ СУПРОТНО ОД ПРЕПОРУКЕ, И ТРПИ ЗАКОНСКЕ ПОСЛЕДИЦЕ.
    ИЗГЛЕДА ДА СТАРАЦ ФОЧО , НИЈЕ БИО НА ТОМ ЧАСУ , ТЕ НЕ ЗНА ШТА ОЗНАЧАВА ПРАВНИ ИЗРАЗ ПРЕПОРУКА.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here