Tanjug

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da rezultati izbora u Crnoj Gori i moguća promena vladajuće strukture ne mogu osporiti kosovsku nezavisnost, ali mogu narušiti dobrosusedske odnose između Kosova i Crne Gore.

– To za Kosovo nije dobra vest, mada ne možemo očekivati da se desi da Crna Gora povuče priznanje Kosova. Predsednik Đukanović će biti na vlasti do 2023. godine i u slučaju da opozicione partije formiraju vladu, nemaju potrebne dve trećine glasova da nateraju Đukanovića da podnese ostavku. Rezultat je tesan i ne može da utiče na velike promene u spoljnoj politici Crne Gore. Odnosi Kosova i Crne Gore, koji su bili najbolji među susedima, verovatno će biti otežani – kaže Spahiu.

On dalje navodi da u Crnoj Gori vlada velika neizvesnost oko formiranja vladajuće strukture imajući u vidu da su predispozicije da će lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, koji je inače Albanac, podržati opozicione prosrpske stranke. Međutim Spahiu ne isključuje mogućnost da Abazović promeni mišljenje ukoliko dobije “dobru ponudu”.

– Jedini plan može biti da iz DPS-a ubede Dritana Abazovića da pređe na njihovu stranu. Njima kao pobednicima izbora pripada mandat za formiranje vlade, mogu ponuditi premijersko mesto Abazoviću i tako da održe vlast. To zavisi od stranke Abazovića i da li će prihvatiti takvu ponudu. U svakom slučaju Abazović je u dobroj poziciji, njegova koalicija će odlučiti ko će biti na vlasti, mogu da uslove i poziciju i opoziciju, što svakako ovu situaciju u Crnoj Gori čini veoma interesantnom i neizvesnom – zaključuje Spahiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here