pixabay.com

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je pre desetak dana, a čini se da je ove godine odziv veći nego prethodnih.

Međutim, pojedini mediji javljaju da u domovima zdravlja nema dovoljno vakcina, dok drugi da ih ima, ali da nema ko da ljude vakciniše, odnosno obučenog osoblja.

– Prema planu potreba zdravstvenih ustanova za teritoriju Beograda planirano je oko 123.000 doza vakcine. Sada u prvoj raspodeli za Beograd je distribuirano 72.200 doza vakcina i prema poslednjim podacima, potrošeno je preko 60 odsto vakcina, što je svakako dosta za nekoliko dana – rekla je za TV Prva prim. dr Leposava Garotić Ilić.

Ona je dodala da se poslednjih godina povećava broj osoba koje se vakcinišu protiv gripa.

– Prošle godine smo potrošili više nego što je planirano, 65.000 doza vakcina je potrošeno, a sigurno je da je sada interesovanje mnogo veće s obzirom na to da smo u pandemiji korone – dodala je doktorka.

Poručuje da će u narednom periodu za Beograd stići ostalih 50.000, koliko je planirano.

– Što se tiče vakcinacije, u sezoni može da se sprovede vakcinacija dokle god je sezona gripa – rekla je ona, te dodala da su dovoljne dve do tri nedelje da bi se stvorio imunitet.

Na pitanje ko se sve vakciniše i da li treba da se vakcinišu i mladi, kaže:

– Preporuka je da se vakcinišu sve osobe koje žele da se vakcinišu, s tim što vakcina koja je sada opredeljena i koju finansira RFZO je za lica u posebnom riziku, a to su svi oni sa hroničnim rizicima sa hroničnim bolestima pluća, srca, bubrega, dijabetičari, osobe koje su gojalzne, one sa slabijim imunitetom, osobe starije od 65 godina, trudnice, zdravstveni radnici… – navela je doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here