Tanjug
Ivica Dačić

Samo neodgovoran političar može da kaže da ne želi da obavlja funkciju predsednika Narodne skupštine, kaže Ivica Dačić i dodaje da će ta funkcija biti najviša koju je do sada obavljao.

Dačić je kazao i da je ta funkcija po Ustavu Srbije odmah posle predsednika Republike, kao i da je parlament za njega uvek bio svetinja te da samo zlonamerni mogu da tumače da je na ovaj način degradiran.

– Ozbiljan posao je pred skupštinom, bez obzira što će se izbori održati do aprila 2022. godine. Ja sam tu da štitim i ugled i integritet parlamenta, što je za mene novi i drugačiji posao u odnosu na ono što sam radio – rekao je Dačić i dodao da će generalni sekretar Skupštine biti Veljko Odalović.

Dačić je naveo da se sada neće baviti samo spoljnom politikom, nego svim drugim, uključujući i spoljnu politiku.

On je istakao i da je ovo prvi put u istoriji parlamentarizma Srbije da je lider jedne stranke na funkciji predsednika parlamenta i dodao da će u Skupštini raditi na jedinstvu zakonodavne i izvršne vlasti.

Prema njegovim rečima, ovo je ujedno i povratak u “zavičaj” jer je 1992. godine upravo u parlamentu započeo svoju političku borbu.

– Nisam neki mali političar kome je stalo do nekih funkcija, pošto sam ja ceo krug prošao, ovo je moj povratak u zavičaj – kazao je Dačić.

Naveo je da po zakonu prvo mora da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova što će danas i učiniti, a da će do izbora novog ministra tu funkciju obavljati premijerka Ana Brnabić.

Upitan koliko će članova SPS-a činiti Vladu Srbije, Dačić je kazao da priča oko toga još nije završena, kao i da on sa Vučićem i ne razgovara na taj način.

– Vučić nikada ne bi ušao u ovu priču da nema poverenja između nas i svesti kod obojice da su nam politički ciljevi isti – istakao je Dačić.

Dodao je da se sada već razgovara o temama koje predstavljaju za našu zemlju izazove, kao što je dijalog sa Prištinom, evrointegracije, pokušaj da se dođe do unutrašnjeg dijaloga i da se otklone sve prepreke za održavanje narednih izbora 2022. godine.

– Nismo razgovarali na temu koliko ćemo imati ministara u Vladi i organi moje stranke su podržali taj koncept. Još uvek nismo sklopili priču koliko će naših članova biti deo vlade – kazao je.

Kako navodi, uglavnom sve što se pojavilo u medijima u poslednjih nekoliko meseci ispostavilo se da nije tačno, a u tom smislu je kazao i da se nigde ranije nije pojavila informacija da će on biti predsednik parlamenta i to zato što su samo on i Vučić razgovarali o tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here