pixabay.com

Bugarska je iznela predlog za rešavanje spora sa Skopljem oko imena makedonskog jezika.

– Zvanični jezik Republike Severne Makedonije – stav je Bugarske.

U nekim slučajevima, mogla bi da bude upotrebljena i fusnota uz objašnjenje ”prema ustavu Republike Severne Makedonije”.

Bugarska agencija BGNES objavila je predlog Bugarske za rešenje novog problema koji se pred vlasti u Skoplju pojavio ukoliko žele da počnu pregovore o pridruživanju EU.

Bugarska insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove Zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: “Prema ustavu Republike Severne Makedonije”.

Osim problema jezika, Bugarska pred početak pregovora Skoplja i Brisela traži i da se reši pitanje makedonskog nacionalnog identiteta, kao i nacionalnog identiteta istorijskih ličnosti, poput Goce Delčeva.

Bugarska navodi i da je “makedonski jezik nastao 1944. godine”, te da može da se računa jedino kao “pisana regionalna forma bugarskog jezika”.

1 COMMENT

  1. Kao prvo, zbog čega mi brinemo njihovu brigu kad su oni 1991. jasno pokazali šta misle o nama. Da,na narod mislim,ne na političare.

    Svakako, niko ne zaboravlja proteste tokom bombardovanja 1999. medjutim, oni su to radili ponajpre zbog sebe, i sami su predvideli da su sledeći na spisku Albanaca.

    Dalje, niko ne spori da ima i više nego dovoljno “severnih” Makedonaca jos kako prijateljski nastrojenih prema Srbiji, a, isto tako, ukoliko ima postoji neko “neprijateljstvo” od strane Skoplja prema Srbiji, to uopste nije zasluga tamošnjih Albanaca koliko se na tome potencira u Srbiji.

    Velikobugarski nacionalizam, tzv. probigarske snage su odradile svoj posao tamo za ceo XX vek, tako da…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here