pixabay.com

Predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, Rafael Izraeli, ocenio je da je rat u Bosni i Hercegovini bio “islamska revolucija” i da su ga finansirale arapske zemlje, a da su “učestovale mnogobrojne radikalne islamske falange iz celog sveta”, pišu Večernje novosti.

U Sarajevu, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, ubijeno je oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 je teško ranjeno. Muslimanske snage su formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, a dve trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dešavanjima, navodi list.

Ovo je samo delić izveštaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, koji je krajem nedelje ustalasao ceo region.

Dokument na 2.500 stranica izradila je medunarodna ekspertska grupa – Rafael Izraeli (Izrael), Viktor Bezručko (Rusija), Darko Tanasković (Srbija), Lorens Frenč (SAD), Ðuzepe Zakarija (Italija) i Patrik Bario (Francuska).

Komisija je osnovana po odluci Narodne skupštine Republike Srpske od 14. avgusta 2018. godine, a u sadašnjem sastavu radi od marta 2019. Prvobitno je bilo planirano da se posao obavi za godinu dana, ali zbog obimnog materijala, Komisija je neprestano radila punih 18 meseci.

Srbi u Sarajevu – velike žrtve

U razgovoru za “Večernje novosti”, prvi čovek ovog tela, Rafael Izraeli, profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, stručnjak za terorizam i islamski radikalizam, ukazuje da je izveštaj plod velikog rada nezavisne istraživačke grupe i dodaje da je cilj bio da se rasvetle zbivanja u ratnom Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

– Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde – rekao je Izraeli.

Kako je istakao, muslimani su, kao i svugde kada su u pitanju sukobi u svetu, predstavljeni “kao sveci koji rade samo dobre stvari, dok su Srbi oslikani kao izrazito loši”.

– Mi se u izveštaju čak nismo određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je prava slika da su u tom ratu obe strane ubijale, i to mnogo. Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je da su u Sarajevu i mnogim drugim mestima Srbi bili veće žrtve – dodao je on.

Rat devedesetih – nastavak Drugog svetskog rata

Zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine, na kojem Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA.

– Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu celog 20. veka kada su u Drugom svetskom ratu, muslimani i Hrvati takođe zajedno bili protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojeni događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak. Novo je što se u ove sukobe uključio muslimanski faktor i što su protiv Srba bili zajedno muslimani i Hrvati, iza kojih je stajao Zapad i Amerika – kaže Izraeli.

Da bi napisao Poglavlje tri ovog dokumenta, Izraeli naglašava da je putovao mnogo po centralnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

– Tačno je da je rat u BiH bio i islamska revolucija, u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz celog sveta i koju su finansirale arapske zemlje. Tragovi islamske revolucije Alije Izetbegovića očigledni su danas u Sandžaku i na Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi morali da napuste Sarajevo 1996. godine jer im nije bilo mesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju – zaključio je Izraeli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here